DRAMA U LAŠKOM

Prekinuta sjednica NO-a, prodaja Mercatora upitna

26.04.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Sjednica Nadzornog odbora Mercatora, na kojoj je trebala biti donesena odluka o prodaji četvrtine udjela Agrokoru, prekinuta je i danas se neće nastaviti

Glavni razlog za prekid sjednice je odluka kojom je slovenski Ured za zaštitu tržišnog natjecanja društvima iz grupe Pivovarne Laško ograničio slobodno raspolaganje dionicama Mercatora.

'Nekoliko minuta prije sastanka Nadzornog odbora primili smo odluku Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja kojom se Pivovarni Laško zabranjuje prijenos vlasništva nad dionicama Mercatora, što značajno utječe na proces financijske sanacije društva i grupe', priopćili su iz Pivovarne Laško.

Nadzornici Laškoga ocijenili su da je to novi trenutak te su odustali od donošenja odluke dok ne dobiju mišljenje pravnika o posljedicama.

Kao razlog za zabranu raspolaganja dionicama Mercatora, Ured je naveo sporno djelovanje tvrtki u okviru Pivovarne Laško 2009. godine, kad su 'usklađenom akcijom' smijenile dotadašnji Nadzorni odbor Mercatora.

Slovenski mediji navode da današnja odluka državnog regulatora praktično znači zamrzavanje odluke o prodaji Mercatorovih dionica jer je ograničenje raspolaganja dionicama Mercatora regulator donio i za šest slovenskih banaka - suvlasnika Mercatora: Novu Ljubljansku banku (NLB), Novu kreditnu banku Maribor (NKBM), Abanku, Banku Celje, Gorenjsku banku i Banku Koper.

Zabrana slobodnog raspolaganja dionicama Mercatora za skupinu PL i spomenute banke već je na snazi i praktično znači da će one svoje udjele u Mercatoru eventualno moći prodati samo uz suglasnost Ureda, javila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Podsjetimo, u petak su zeleno svjetlo za prodaju dionica Mercatora dali nadzorni odbori Pivovarne Union i Radenske, tvrtki kćeri Pivovarne Laško, a danas se o prodaji trebao očitovati Nadzorni odbor Pivovarne Laško.

Laško nema puno izbora jer mora prodati dionice da bi pokrilo dugove, a slovenska javnost je neprijateljski raspoložena prema ideji da se dionica Mercatora domogne Ivica Todorić, kojem ne ide na ruku to što za kupnju Mercatora nije zainteresiran nitko od velikih europskih trgovačkih lanaca poput Tesca, Carrefoura ili Delhaizea.