JAKOVČIĆ O BUDUĆNOSTI

'Nema razvoja bez konsenzusa i partnerstva'

22.04.2011 u 18:31

Bionic
Reading

Istarski župan Ivan Jakovčić danas je u Labinu na konferenciji 'Istra 2015: puna zaposlenost-trajna konkurentnost' ustvrdio kako se bez konsenzusa, partnerstva i otvorenosti ne može postići puna zaposlenost i trajna konkurentnost

Konferencija je okupila istarske gradonačelnike i općinske načelnike te brojne gospodarstvenike.

Istra ne želi biti prosječna regija jer kao takva neće opstati, nego jedino ako bude najbolja', kazao je Jakovčić dodavši kako Istru više ne zanima da bude najbolja u Hrvatskoj, nego da bude vodeća među snažnim talijanskim, austrijskim i slovenskim regijama.

Po njegovim riječima Istra treba stati uz bok najjačih europskih regija, a to se može postići, smatra, 'ako u Istri budu svi zajedno, neovisno o političkoj pripadnosti, spremni iskreno, konsenzusom i partnerstvom ostvarivati projekte za koje će se županija zauzimati idućih godina'.

Župan je istaknuo kako je za ostvarenje tih ciljeva vrlo bitno učvrstiti sve razine vlasti - od predsjednika države, vlade do Istarske županije te gradova i općina u Istri. Osim toga, dodao je, treba ostvariti partnerstvo istarskoga javnog i privatnog sektora, a izlazak iz krize mora se, po njegovoj ocjeni, osloniti na uspješne istarske tradicijske sektore, poput turizma i industrije.

'Razvoj Istre treba svakako osloniti i na inovativnost, znanje te visoke tehnologije', poručio je i dodao kako Hrvatska treba jasnu i snažnu decentralizaciju.

Naime, kako se danas čulo, premda je Istra po svim pokazateljima u hrvatskom vrhu, gospodarsko je stanje znatno lošije i rezultati skromniji nego prije gospodarske krize zbog rekordna broja nezaposlenih, blokiranih ulaganja i nedostatka poslovnih inicijativa.

'Ako se ostvari većina planiranih ulaganja, u idućih pet godina možemo očekivati rast svih gospodarskih pokazatelja, osobito zaposlenosti', zaključio je Ivan Jakovčić.

U nastavku konferencije predstavljeni su projekti i ulaganja u industriji i gospodarstvu, u zdravstvo, turizam, poljoprivredu, a posebno je predstavljen projekt 'Brijuni-Rivijera'.