USKLAĐIVANJE SA ZAKONOM

Todorić i Tedeschi izlaze iz RTL-a?

Bionic
Reading

Iako službenih potvrda još nema, najvjerojatnije će obje hrvatske kompanije Agrokor i Atlantic grupa izaći iz vlasništva RTL televizije

I Agrokor i Atlantic grupa imaju po 13 posto vlasništva tvrtke RTL Hrvatska koja je nositelj koncesije za RTL televiziju, a preostalih 74 posto drži CLT-UFA iz Luksemburga, tvrtka koja je u vlasništvu RTL grupe. Hrvatske kompanije pregovaraju upravo s CLT-UFA-om koja će vjerojatno postati stopostotni vlasnik hrvatskog RTL-a, doznaje Poslovni dnevnik.

Prema jednom izvoru, pregovori su već završeni, no drugi izvori to nisu mogli potvrditi. Iznos je također tajna, pa se o cijeni koju će Ivica Todorić i Emil Tedeschi postići za svoje udjele može samo spekulirati. Prema upućenima u televizijski biznis, cijena televizije se određuje temeljem dobiti koja se množi s deset.

Problem je, međutim, u tome što RTL televizija već neko vrijeme ne posluje s dobiti, pa se i cijena treba odrediti na drukčiji način. Model koji se primjenjuje u takvim slučajevima obično je isplata postotka temeljnog kapitala sukladna udjelu u vlasništvu. To bi bilo logičnije i zbog toga što su sva tri suvlasnika u nekoliko navrata prijašnjih godina dokapitalizacijom pokrivali gubitke RTL-a i to u omjerima sukladnima vlasničkim udjelima. Temeljni kapital RTL-a danas iznosi oko 329 milijuna kuna, što znači da bi teoretski Agrokor i Atlantic za svoje udjele mogli dobiti po 42 milijuna kuna. No kako Agrokor nije u prilici postavljati uvjete, tako bi kompanija mogla proći nešto lošije.

Vijeće za elektroničke medije je RTL-u dalo rok do 23. lipnja da uskladi svoje poslovanje sa zakonom, odnosno da Agrokor odluči želi li u vlasništvu imati televiziju ili pak marketinšku agenciju (Unex). U suprotnom će, prijetilo je Vijeće, RTL ostati bez koncesije, o čemu je pisao tportal. Agrokor je već jednom prekoračio rok, jer je Vijeće uvažilo molbu za dodatnim vremenom kako bi se mogli riješiti svog udjela. No zanimljivo je to da se iz vlasništva odlučio izvući i Atlantic iako za njegovo vlasništvo u televiziji nema zakonskih zabrana.

Poznavatelji prilika tvrde da Todorić i Tedeschi zajednički prodaju svoje udjele zbog čega bi mogli postići i nešto bolju cijenu. Osim što će se na ovaj način riješiti vlasništva koje ga opterećuje, Todorić će usput pribaviti i dio novca potrebnog za namjeravano preuzimanje Mercatora.