PROCJENE I NAJAVE

Za Uskrs se očekuje više turista nego prošle godine

21.04.2011 u 17:30

Bionic
Reading

S uskrsnim blagdanima i proljetnim praznicima u Hrvatsku tradicionalno dolazi prvi veći val turista u sklopu turističke godine, a njih se ove godine za te dane očekuje nešto više nego što ih je bilo prošle godine, procjene su Ministarstva turizma, Udruge hrvatskih putničkih agencija-UHPA i hotelskih kuća

Takve procjene temelje na dobrim najavama s većine turističkih tržišta, ali i činjenici da je ove godine Uskrs kasnije nego lani, oslanja se i spaja s prvosvibanjskim praznicima, a nije nevažna ni najavljena povoljna vremenska prognoza za te dane.

Upravo zbog dobrog vremena dobre rezultate bi uz hotelijere i privatne iznajmljivače mogli zabilježiti i kampovi, što bi sveukupno moglo biti dobar uvod u glavni ljetni dio turističke godine, smatraju u Ministarstvu turizma.

Gledano regionalno najviše se turista, kao i svake godine, očekuje u Istri, na Kvarneru i u srednjoj Dalmaciji te Dubrovniku, a za sve te regije ove je godine primjetna i nešto veća potražnja za te blagdane.

Iz Ministarstva dodaju da će prema najavama s tržišta te blagdane i općenito turistički promet u travnju u Hrvatskoj obilježiti većinom individualni dolasci turista s okolnih, bližih tržišta poput Slovenije, Austrije, Mađarske i južnih pokrajina Njemačke iz kojih se očekuju većinom kraći obiteljski boravci.

Pritom se iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Mađarske očekuje i do 10 posto više turista za te blagdane, dok bi slično kao lani moglo doći turista iz Italije.

Predsjednik UHPA-e Boris Žgomba naglašava da bi Uskrs ove godine po svim najavama mogao biti jedan od najuspješnijih blagdanskih termina po popunjenosti, zbog, kako kaže, kvalitetnog kasnijeg termina tog blagdana te dobrog vremena, koje će zasigurno pridonijeti i odlukama za putovanje u zadnji čas.

Kako je Hrvatska udaljena svega nekoliko sati vožnje od europskih zemalja vjeruje da će i te odluke dovesti određeni broj turista na tri do pet dana boravka u Hrvatsku.

Posebno ističe da je uz inozemne ove godine primjetno i kvalitetno bukiranje od strane domaćih turista koji također iskazuju veće zanimanje za putovanjima za te blagdane u odnosu na lanjske, kako za hrvatska tako i za inozemna turistička odredišta.

Iz hotelske grupacije Valamar ističu kako u njihovim objektima u Istri, posebno u kampovima, očekuju znatan broj gostiju odnosno nešto više nego lani, pri čemu hotelska tvrtka Riviera Poreč bilježi bolju popunjenost nego prošle godine te najavljuje da će do Uskrsa zaposliti i 375 sezonskih radnika. Slično kažu i iz hotelske tvrtke Rabac, također iz sastava Valamara, koja za Uskrs bilježi 20 posto veći buking te planira zaposliti oko 170 'sezonaca'.