SLOVENSKI MEDIJI

S novom cijenom Todorić sve bliže Mercatoru

20.04.2011 u 13:37

Bionic
Reading

Uprava slovenske Pivovarne Laško (PL) nastavlja pregovore o mogućoj prodaji svojih 23,34 posto dionica Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor unatoč nastojanju uprave Mercatora da se pristupi novom međunarodnom tenderu na kojemu bi se nekom europskom "strateškom partneru" prodalo 60 posto dionica Mercatora u vlasnišvu PL-a i 15-ak banaka, kako bi se postigla viša cijena uz premiju, prenose u srijedu slovenski mediji.

"PL nastavlja pregovore s Agrokorom koji se odvijaju korektno", izjavio je u srijedu za Slovensku tiskovnu agenciju STA neimenovani izvor iz uprave Pivovarne Laško.

Slovenska agencija dodaje da je Agrokor ovih dana svoju prvotnu ponudu od 206 eura za dionicu Mercatora povisio na 221 euro, pa se pregovori o mogućoj prodaji nastavljaju s većim izgledima na uspjeh.

Predsjednik koncerna Agrokor Ante Todorić potvrdio je u utorak da je doista ponuđena ta cijena i da je više ne namjerava podizati.

S druge strane, pregovori o formiranju konzorcija PL-a i banaka-suvlasnika Mercatora kako bi se na novom tenderu dobio strateški ulagač iz EU koji bi platio premiranu cijenu većinskog vlasničkog paketa u najvećem trgovačkom lancu, kako je to predložio direktor Mercatora Žiga Debeljak, zapeli su jer su banke ocijenile da su uvjeti PL-a za ulazak u takav konzorcij njima neprihvatljivi, navodi STA pozivajući se na izvore u Laškom.

STA navodi da je PL kao glavni uvjet bankama za ulazak u takav konzorcij zatražilo reprogram 450 milijuna eura duga bankama koji Pivovarni Laško dospijevaju sredinom ove godine.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi, međutim, da je uprava PL-a zatražila od banaka, u slučaju da se na novom natječaju postigne manja cijena dionice od one koju sada nudi Agrokor, da joj bude isplaćena razlika u cijeni do visine koju nudi Agrokor. Na to, navodi ljubljanski "Dnevnik", banke nisu željele pristati i sumnjiče upravu Pivovarne Laško da svojim "neprihvatljivim uvjetovanjem" želi stvoriti sliku u javnosti da će za prodaju "paradnog konja" slovenskog gospodarstva hrvatskom koncernu biti odgovorne banke, a ne uprava PL-a.