STOPIRANI PROJEKT

Čermakov neboder šest godina čeka zeleno svjetlo

19.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Dok je bio u haškom pritvoru poslove Ivana Čermaka vodio je njegov sin Hrvoje sa suradnicima. Uz tvrtku Crodux plin, koja razvija plinski biznis, druga aktivna Čermakova tvrtka je Crodux, kojoj su glavna djelatnost nekretnine. Već nekoliko godina ta tvrtka bezuspješno namjerava pokrenuti izgradnju velikog poslovnog nebodera projektnog naziva '1+1' u zagrebačkom naselju Stenjevac

Voditeljica tog Croduxova projekta je Katica Osrečki koja nam se potužila da je od donošenja urbanističkog plana uređenja za lokaciju gdje će se graditi neboder prošlo šest godina. Plan je usvojen još u travnju 2005. godine, a Crodux još ne može graditi zgradu.

Naime, do problema je došlo s Gradskom upravom Zagreba koja stalno skida s dnevnog reda točku o odluci o donošenju izmjena i dopuna UPU-a vezanih za parcelu na kojoj bi se trebao graditi Croduxov neboder.

Kako nam je rekla Osrečki, Crodux planira graditi neboder na 33 etaže. Za to su dobili suglasnost Gradske skupštine na osnovi usvojenog UPU-a za Stenjevac, ali prošle godine projekt je stopiran jer je Crodux morao riješiti problem udaljenosti budućeg nebodera od granica parcele prema novim odredbama GUP-a grada Zagreba. Naime tvrtka je zbog toga morala kupiti još jednu zemljišnu parcelu uz buduće gradilište.

Odbor za prostorno uređenje Grada Zagreba ponovno je problematizirao visinu Croduxova nebodera i njegovu udaljenost od granice parcele, premda, kako smatra Osrečki, za to nije imao nikakvo uporište u GUP-u grada Zagreba.