TRAŽE GOSPODARSKU SURADNJU

Francuski senatori obilaze Slavoniju

14.04.2011 u 21:45

Bionic
Reading

Francuski parlamentarci zainteresirani su za ulaganje u istočnu Slavoniju. U utorak su kolegama u Hrvatskom saboru iskazali potporu pridruženju Republike Hrvatske Europskoj uniji, a danas su se interesirali o razvoju gospodarske suradnje u Osijeku

Predsjednicu Skupine prijateljstva Francuska – Hrvatska u Senatu Republike Francuske Michele Andre u razgovoru s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Osječko-baranjske županije Zoranom Kovačevićem zanimalo je kakve konkretne uvjete imaju francuski poduzetnici pri ulaganju u ovaj dio naše zemlje. 'Kakva je uređenost katastra i gruntovnica, odnosno mogućnost ulaganja u izgradnju nekretnina ili kupnju već postojećih objekata za razvitak gospodarstva?', pitala je Andre, senatorica s kojom su bili kolege Patrice Gélard i Annie Jarraud-Vergnolle.

Kovačević je ustvrdio da vrlo povoljni uvjeti za ulaganja postoje u cijeloj županiji, i to prvenstveno u poduzetničkim zonama gdje općine i gradovi nude olakšice i poticaje za početne investicije.

Na pitanje parlamentarke Andre kakva je opredijeljenost HGK-a povodom pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji Kovačević je ustvrdio da ova krovna gospodarska asocijacija ima izuzetno pozitivan stav po tom pitanju. 'Većina vanjskotrgovinske razmjene naše županije temelji se na suradnji sa zemljama EU. Sada ona iznosi preko 60 posto ukupne vanjske trgovine, a prije recesije bilo je i više, tako da mi nemamo alternative', rekao je Kovačević.

Gospodarska suradnja s Francuskom u županiji provodi se kroz stotinjak poduzeća, koja su u razdoblju od 2005. do 2008. godine, do pojave gospodarske recesije, ostvarivala oko 25 milijuna dolara robne razmjene godišnje.

U strukturi izvoza iz županije prednjačila je drvoprerađivačka industrija s oko 40 posto udjela, a s manjim udjelom sudjelovali su proizvodi od plastike, preparati za pranje te metalni proizvodi. Najveći dio uvozne robe iz Francuske u županiju zauzeli su industrijski strojevi, fina elektronička mehanika, proizvodi za pranje te vozila i dijelovi.

Mogućnosti ulaganja u županiju Kovačević smatra da prvenstveno postoje u razvoju navodnjavanja i unapređenja povrtlarske proizvodnje te iskorištavanja obnovljivih izvora energije. U skladu s lokalnim uvjetima, Kovačević je istaknuo da je od obnovljivih izvora energije u regiji najvažnija biomasa, i to kroz ostatke u biljnoj proizvodnji i životinjskom otpadu na stočarskim farmama. Pored ulaganja u energetske objekte povezane s poljoprivredom, Kovačević je Francuze upozorio da poljoprivreda u istočnoj Slavoniji ima neslućene potencijale razvoja s obzirom na ulaganja u nove stočarske kapacitete.

Francuska delegacija dan ranije posjetila je Vukovar, gdje su o ovim pitanjima razgovarali s gradonačelnikom Vukovara Željkom Sabom i županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem.

Predsjednica Skupine prijateljstva Francuska – Hrvatska u Senatu Republike Francuske Michele Andre simpatije prema Hrvatskoj potvrdila je i 2008. godine izložbom svojih fotografija 'Osobe i zemlje koje su mi drage' kojom je obuhvatila dvanaest portreta dragih osoba sa svih strana svijeta, a među njima i hrvatskoga znanstvenika Petra Guberine.