ŠKEGRO NAGAZIO VIDOŠEVIĆA:

'Ako smijene Rohatinskog, inflacija može biti i 100 posto'

14.04.2011 u 11:55

Bionic
Reading

U svom ironično posprdnom stilu Borislav Škegro prozvao je one koji traže da se HNB aktivnije uključi u spašavanje posrnulog gospodarstva da zazivaju smjenu guvernera Željka Rohatinskog

Premijerkin savjetnik i poduzetnik Škegro gostovao je na panelu u sklopu konferencije 7. međunarodne konferencije o hrvatskom tržištu nekretnina održane u četvrtka u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade.

Na pitanje koliku stopu inflacije očekuje u 2012. godini, Škegro je odgovorio da će ona biti ista kao i ove godine 'ako ne smijene guvernera Rohatinskog'.

'Pojavile su se genijalne ideje da monetarna politika mora biti aktivnija i da ćemo se spasiti štampanjem novaca. To znači da Rohatinski mora otići, a ako on ode tad inflacija može biti 20, 30 ili 100 posto', ustvrdio je Škegro.

Iako ih nije izravno imenovao, jasno je da je premijerkin savjetnik time prozvao oporbu, prvenstveno SDP i HNS, koji u svom gospodarskom programu traže aktivniji HNB. A svojom izjavom Škegro je opleo i po predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću, u zadnje vrijeme najglasnijem kritičaru Rohatinskog.

I dok svi manje-više optimistično gledaju na iduće godine te očekuju da će ove godine Hrvatski BDP zabilježiti rast od 1,5 posto, u 2012. oko dva posto, s tim da bi on u 2013. trebao biti još veći, jedino je Jurčić odskakao s svojim pesimističnim prognozama.

'Ne vidim kapacitete koji bi mogli povećati proizvodnju, a ni proizvode koje bi mogli izvoziti. BDP će se kretati oko nule. Ako bude dobra turistička sezona on će biti u pozitivi ako ne onda u minusu', kaže Jurčić.

Bivši ministar gospodarstva ne očekuje da će Hrvatskoj puno toga donijeti ni ulazak u EU. Aktualna kriza, smatra on, pokazala je da 'EU funkcionira na nefunkcioniranju', odnosno kad je stani-stani, svatko spašava sebe.

'Ne treba gajiti iluzije. Bit će nam dobro ako budemo imali dobru vladu i politiku, bili mi u EU-u ili ne. Smatram da se ne pripremamo na pravi način', istaknuo je Jurčić dodajući da je jedino Hrvatska u Europi zabilježila pad industrijske proizvodnje u prva dva mjeseca ove godine od pet posto.

I Škegro smatra da će ulazak u EU biti neugodno otrežnjenje za neke jer imaju djetinjaste zamisli da se u EU-u ne treba ništa raditi i da ćemo tako pobjeći od Balkana.

Ravnateljica Ekonomskog instituta Švaljek govoreći o poreznoj politici naglasila je da bi se što prije trebala otvoriti javna rasprava o pitanju uvođenja poreza na imovinu.

'Na stranu svi negativni efekti, ali uvođenjem tog poreza može se aktivirati tržište nekretnina. Sad imamo velike komade zemljišta, veliki broj stanova koji ne služe ničemu i oni se moraju vratiti na tržište', kaže Švaljek.

Škegro se služio s njezinom idejom, ali je upozorio da se dosad rasprava o porezu na imovinu uglavnom svela na političke poruke 'udri tajkune, udri bogataše'