OSJEĆAJ ZA ZLATNU DIONICU

Koliko je Tipurićevih milijuna u Dalekovodu?

14.04.2011 u 07:33

Bionic
Reading

Darko Tipurić drskim se miješanjem znanosti i poduzetništva upleo u razne afere, a zbog jedne je i smijenjen s funkcije dekana Ekonomskog fakulteta. Javnost ga je upoznala kao kreatora privatizacije tvrtke Dalekovod, znalo se da je bio među prvim dioničarima tvrtke, no sada je očito da je Tipurić i dalje prisutan u Dalekovodu, i to kao suvlasnik dvije tvrtke koje se nalaze među deset najvećih dioničara

Darko Tipurić, nakon afere 'ljetna škola' smijenjeni dekan Ekonomskog fakulteta, suvlasnik je dvaju tvrtki koje se nalaze u top deset dioničara Dalekovoda: Curatusa, koji je najveći pojedinačni dioničar s udjelom od devet posto (205.650 dionica vrijednih 51 milijun kuna), i Sinergije koja je s udjelom od jedan posto (23.000 dionica vrijednih 5,7 milijuna kuna) na desetoj poziciji.

Tvrtka Dalekovod dobitnik je Zlatne dionice, Zlatne bilance, zbog čak tri Zlatne kune zaslužila je i Kristalnu kunu, no uz sve nagrade i, što je mnogo važnije, milijarde kuna vrijedne poslove s državom, vlasništvo tvrtke ostalo je upravo kristalno nejasno. S obzirom na to da mediji već dvije godine tvrde da policija istražuje poslovanje Darka Tipurića, pokušali smo istražiti koliko dionica Dalekovoda posjeduje bivši dekan. Podsjetimo, Tipurić je preko svoje tvrtke Credos prije osam godina izrađivao prospekt za uvrštenje Dalekovoda na burzovnu kotaciju i već tada je počeo prikupljati dionica tvrtke koju u posljednje vrijeme inspektori navodno posjećuju zbog afere HAC.

Do 2010. godine najveći pojedinačni dioničar Dalekovoda bila je tvrtka CTG, nakon što je s liste najvećih 2008. ispala Zagrebačka banka, do tada fiducijarni vlasnik radničkih dionica. Vlasnici CTG-a, odnosno najveći dioničari Dalekovoda, bili su 'podobni' umirovljenici, rodbina Damira Skansija, pomoćnika predsjednika uprave Dalekovoda. No u srpnju 2010. umirovljeničko društvo blisko upravi naglo se transformiralo, pa su dionice koje je držao CTG prebačene na tvrtku Curatus, koja je s udjelom od 10 posto postala najveći dioničar Dalekovoda, i tvrtku Telegra kojoj je pripalo pet posto dionica.

Kao osnivač tvrtke Curatus donedavno je bio upisan samo Damir Skansi, no kako je nakon izmjene Zakona o trgovačkim društvima postalo obavezno registrirati sve suvlasnike, izronio je i Darko Tipurić. Suvlasničke omjere u Curatusu možemo samo nagađati, no ukoliko su jednaki Tipurićeve dionice vrijede oko 25 milijuna kuna po aktualnoj cijeni, dok je na najvišoj ovogodišnjoj cijeni iz siječnja od 337 kuna vrijednost njegovog paketa iznosila oko 35 milijuna kuna.

Početkom ožujka 2011. najveći dioničar Curatus otpustio je 23.000 dionica Dalekovoda, a u listi deset najvećih s identičnim se brojem dionica pojavila još jedna Tipurićeva tvrtka – Sinergija, u kojoj je vlasnik zajedno sa suprugom Lelom Tipurić.

No zavrzlamama oko partnerskog dua Tipurić-Skansi i njima bliskih osoba ne nazire se kraj. Curatus je ponovo promijenio ime – sada se zove Drugi park, iako promjena imena najvećeg dioničara Dalekovoda još nije zabilježena na stranicama depozitorija SKDD-a. Iz sudskog registra vidljivo je da je dio imovine Curatusa prije toga prebačen na Tipurićevu Sinergiju, a kao osnivač Drugog parka upisana je Skansijeva tvrtka Skanmar.

Nakon najnovijih vlasničkih rošada, još uvijek nije jasno je li riječ o razlazu partnera, i znači li to da Tipuriću pripada 'samo' 5,7 milijuna kuna u dionicama, ili je bivši dekan ostatak svog dijela, možda u strahu od kaznenog progona, već unovčio.