20 TVRTKI NA SAMRTI

Blokirani hoteli godinama ne plaćaju doprinose

Bionic
Reading

U hrvatskom turizmu radi oko 1600 radnika u 20-ak tvrtki, dobrim dijelom u većinskom državnom vlasništvu, čiji poslodavci mjesecima, pa i godinama nisu uplaćivali doprinose na plaću. Među neplatišama su Sunčani Hvar, Hoteli Novi, HTP Korčula, Jadran, Hoteli Podgora, Club Adriatic, Hoteli Haludovo...

Za dvadesetak hotelskih tvrtki u Hrvatskoj priprema za turističku sezonu znači bjesomučno traženje formule za preživljavanje. Ti hoteli su u gubicima više godina, bar desetak ih je ove veljače bilo u blokadi, zaposlenici primaju plaću sa zakašnjenjem i po nekoliko mjeseci, a doprinosi na plaće nisu uplaćeni i po nekoliko godina, pokazuju tablice koje je izradio Savez samostalnih sindikata Hrvatske za potrebe kampanje borbe protiv rada bez plaće i doprinosa.

Kako pronaći rješenja za tvrtke u kojima poslodavci krše Zakon o radu i ne uplaćuju doprinose, bit će glavna tema sastanka koji će se danas održati u Ministarstvu gospodarstva sa sindikatima i poslodavcima. Predsjednik Sindikata turizma Hrvatske Eduard Andrić upozorava da je turizam specifično područje jer se od radnika koji ne primaju plaću traži da budu ljubazni i nasmiješeni svojim gostima.

Takvih je u hrvatskom turizmu trenutno oko 1600 u dvadesetak tvrtki, a njihovi poslodavci državi duguju zajedno više od dvadeset godina uplata doprinosa. 'Umjesto da se pripremaju za sezonu, radnici u tim tvrtkama ovih dana traže novi posao i daju otkaz, pa će hoteli ostati bez osoblja. To je opasna situacija. Kako se može tolerirati da se više mjeseci ili godina ne uplaćuju doprinosi za radnike?', upozorava Eduard Andrić.

Popis dužnika raznolik je i na njemu se nalaze tvrtke u većinskom vlasništvu države i hoteli u privatnom vlasništvu. Većina tvrtki je u blokadi, broj neisplaćenih plaća kreće se od jedne do najviše četiri. Na popisu dužnika je Sunčani Hvar koji isplaćuje minimalac, no doprinose duguje za šest mjeseci, Hoteli Novi koji balansiraju na rubu stečaja, duguju oko dvije plaće i više od godinu dana ne plaćaju doprinose. Hoteli Medena u većinskom vlasništvu države doprinose nisu platili dvije godine, isto kao i splitski Hoteli Dalma te Hoteli Šipan