ŠUKEROVO VIĐENJE STVARI

U prvom naletu svjetske krize Hrvatska neokrznuta

29.11.2008 u 12:48

Bionic
Reading

Ministar financija Ivan Šuker na proslavi je 19. obljetnice sisačkoga HDZ-a izjavio da "prvi nalet financijske krize u svijetu, Hrvatska prošla poprilično dobro i neokrznuto"

"Hrvatske banke su poprilično dobro prošle krizu, i to prije svega zahvaljujući zakonodavstvu u kojem se uredilo financijsko tržište", rekao je Šuker, najavivši "da sada dolazi ono što je daleko teže, opasnije i nešto na što vrlo teško možemo sami utjecati" te da će "iduća godina za Hrvatsku biti bitka za radna mjesta i gospodarstvo".

Naglasio je "da će Hrvatska domaćem i međunarodnom financijskom tržištu, mjerama koje je poduzela i koje će poduzeti, poručiti da je stabilna, da je u teškim trenucima u stanju voditi odgovornu ekonomsku politiku i nastaviti s velikim infrastrukturnim projektima, održati sva socijalna prava građana, osigurati povećanje mirovina, ali , isto tako, da je u stanju imati uravnotežen državni proračun". Šuker je zaključio "kako je to vrlo jasna poruka svim financijskim institucijama da mogu dati kredite hrvatskim bankama, te da domaće banke te kredite mogu proslijediti hrvatskom gospodarstvu".

Napomenuo je "kako je to naočigled jednostavan put, ali jedini da sačuvamo postojeću zaposlenost i da imamo gospodarski rast u idućoj godini do dva posto, jer to Hrvatskoj jamči da će, kada ova ekonomska kriza prođe, imati dobre pozicije za gospodarski uzlet".

Šuker je unatoč krizi najavio da projekt izgradnje autoceste Zagreb-Sisak "sigurno ide punim intenzitetom"

"Kada se ishodi građevinska dozvola, započet će radovi na dionici od Siska prema Zagrebu, rekao je Šuker te dodao da se nastavlja modernizacija Inine Rafinerije nafte u Sisku.

"Ovo nisu nikakva prazna obećanja, ovo je nešto realno što će se raditi", rekao je Šuker.

Izrazio je "žaljenje što određene političke stranke na području Siska i Sisačko-moslavačke županije gledaju s omalovažavanjem taj projekt", dodavši "kako razumije političke suparnike koji bi voljeli da se ta autocesta ne izgradi u planiranim rokovima".

"Mi znamo što je ključno za građane Siska i ove županije, znamo da bez autoceste nema gospodarskog razvitka ni Siska, niti Banovine i sigurno ćemo te projekte podupirati", rekao je, uz ostalo, Šuker večeras u Sisku.

Modernizacija Rafinerije Sisak isto ide", istaknuo je Šuker, navevši "da je neki dan razgovarano sa strateškim partnerom MOL-om i zaključeno da se, bez obzira na tešku gospodarsku situaciju, taj projekt nastavlja".