UDAR NA SINDIKAT

Dio bivših radnika Đakovštine protiv PPDIV-a

11.04.2011 u 19:34

Bionic
Reading

Dio bivših radnika Đakovštine kazneno su prijavili sindikalne vođe PPDIV-a Šimu Oreškovića i Marija Vukovića zbog, tvrde, pogodovanja krupnom kapitalu u privatizaciji te đakovačke tvrtke. Dvojica sindikalaca sve opovrgavaju i radnicima poručuju da je tijekom stečaja tvrtke učinjeno jedino moguće, a da razloge otkaza traže u propaloj politici bivše uprave

Predvodnik skupine nezadovoljnih bivših radnika Radomir Blažević optužio je Oreškovića i Vukovića da su pogodovali osječkoj tvrtki Žito, sadašnjem vlasniku Đakovštine i bankama tijekom pregovora te da su se protivno interesima radnika založili za pokretanje stečaja. Kao rezultat toga, tvrde, izgubljena su radna mjesta u toj tvrtki i imovina radnika.

Orešković, regionalni povjerenik PPDIV-a, i vodstvo tog sindikata, odbacili su sve optužbe i radnicima poručili da su tijekom pregovora s novim vlasnikom zahtijevali da svi radnici ostanu zaposleni i da tvrtka nastavi proizvodnju. 'Zahtijevali smo da se sačuva svih četiri stotine radnih mjesta. Žito je kasnije tijekom stečaja od odbora vjerovnika tražilo da se taj broj smanji, odbor je to odobrio i zato sada radi 230 ljudi. Osim toga, tijekom stečaja radnici su dobili trećinu svojih potraživanja, ali te činjenice nitko ne spominje', poručio je Orešković.

Predsjednik PPDIV Josip Pavić podržao je Oreškovića ustvrdivši da je 'vrlo savjesno i disciplinirano izvršavao sve ono što su radnici Đakovštine od njega i sindikata zahtijevali'. 'Oni koji lansiraju takve zlonamjerne optužbe kao da su zaboravili da je prije otvaranja stečaja Đakovština ostala praznih silosa, bez sirovina za daljnju proizvodnju, dug od 900 milijuna kuna, da dvije godine poslodavac nije uplaćivao poreze i doprinose te da je postojala blokada od 300 milijuna kuna, što je vodilo u likvidaciju i gašenje svih radnih mjesta', poručio je Pavić u današnjem priopćenju za javnost.

Blažević je najavio da će organizirati prosvjed bivših radnika Đakovštine u Zagrebu pred Banskim dvorima, ako se Vlada ne uključi u rješavanje njihova pitanja. Pored otkaza koje su dobili, bivši radnici traže i isplatu većine svojih potraživanja na osnovi udjela u tvrtki. Dug Đakovštine prema njima iznosi 44,7 milijuna kuna; Blažević kaže da je od toga isplaćeno 20 posto, a u upravi tvrtke kažu da je isplaćena trećina duga.

Osječko Žito preuzelo je Đakovštinu početkom godine nakon stečaja otvorenog poslije otkrivanja afere s praznim silosima u početkom 2010. godine. Tada je otkriveno da Đakovština više nema sirovina za rad, a da se posljednjih mjeseci za proizvodnju koristila pšenica od kooperanata. Lani u veljači podignute su optužnice protiv člana uprave Paško Gašpar, rukovoditelja skladišta Ivan Vuksanović, tehnologa Željka Perića i Marijana Bakule, Martina Župana i gospodarske inspektorice Ane Lasić. Nakon privođenja u pritvoru je umro predsjednik uprave Mijo Matić, koji je također bio uključen u aferu. Seljake je kasnije obeštetila država. Tvrtka je u siječnju ove godine prodana Žitu za 192 milijuna kuna, pogon Tenu kupio je zagrebački Pan-pek, a Sjemenarstvo Croatia banka, a ukupna prodajna cijena iznosila je 220 milijuna kuna.