ZA TVRTKE U PROBLEMIMA

Porezni dug na trideset rata

08.04.2011 u 15:38

Bionic
Reading

Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga, donesen danas u Saboru, predviđa kamatu od 8,3 posto

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom, a po kojemu se poreznim obveznicima omogućava obročna otplata poreznog duga na rok od 30 mjeseci, uz kamatu od 8,3 posto.

Obročna otplata poreznog duga omogućava se samo onim dužnicima, čiji je dug posljedica gospodarske krize, a koji u 2011. uredno podmiruju svoje porezne obveze. Zahtjev za obročnom otplatom duga poduzetnici mogu podnijeti u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona, a o tome zadovoljavaju li uvjete odlučivat će Ministarstvo financija i Porezna uprava.

Prihvaćen je amandman Odbora za financije da se reprogramiranje naplate poreznog duga ne odobri onim poduzetnicima koji su u vrijeme gospodarske krize, od 1. listopada 2008., vršili isplatu dividendi, udjela u dobiti ili predujma dobiti, a nisu plaćali porezni dug. Odbijen je SDP-ov amandman da se reprogramiranje naplate poreznog duga omogući i onim poduzetnicima koji do 31. ožujka 2011. nisu uredno podmirili porezni dug.

Izmijenjen je Zakon o obnovi, po kojemu je ubuduće, u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku, za rješenja prava na obnovu predviđen rok od 60 dana u slučajevima vođenja ispitnog postupka. Do sada je taj rok bio 30 dana. Također, rok za žalbu umjesto dosadašnjih osam dana od dostave rješenja, produljen je na 15 dana.

Izmijenjen je i sa Zakonom o općem upravnom postupku usklađen i Zakon o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija, a izmjene je doživio i Zakon o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija. Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela usklađen je s novim Zakonom o kaznenom postupku, dok je izmjenama Zakona o izvlaštenju standardiziran upravni postupak.