TRAŽE SE FORUMAŠI

Urednik Poslovnog dnevnika na razgovoru u policiji

Bionic
Reading

Urednik Poslovnog dnevnika proveo je sat vremena u Odjelu gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke u Heinzelovoj ulici, čiji djelatnici provode kriminalistička istraživanja o napisima objavljenim na poslovnom portalu u Hrvatskoj - www.poslovni.hr

Policijski inspektori su od glavnog urednika Darka Markušića tražili podatke o identitetu korisnika koji su ostavljali komentare na web stranici Poslovnog dnevnika, o čemu su izvijestili iz tih novina:

'Inspektor Odjela gospodarskog kriminaliteta temeljem članka 177. Zakona o kaznenom postupku tražio je podatke o identitetu korisnika koji su ostavljali komentare na web stranici Poslovnog dnevnika, temeljem službene prijave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga o navodnim ciljanim dezinformacijama kojima se obmanjuje investitore glede vrijednosti dionica Ingre i Dalekovoda.'

Zahtjev za otkrivanjem imena autora ili izvora informacija nije prvi takav zahtjev s kojim se susreće Poslovni dnevnik. Najčešće se radilo o sukobu dioničara, interesnih grupa ili pokušajima uprava pojedinih poduzeća da saznaju tko je iz njihove tvrtke izvor informacija za pojedini tekst. U takvim slučajevima u Poslovnom dnevniku kažu da štite svoje izvore informiranja. Inače, zanimljivo je da je MUP u veljači pisanim putem zatražio iste podatke o Ingri, ne otkrivši tada da se radi o istrazi temeljem prijave Hanfe.

'Tijekom obavijesnog razgovora ispalo je da je traženi obuhvat podataka veći i da su sporni komentari korisnika (ne novinara i urednika) na web stranici Poslovnog dnevnika i o dionici Dalekovoda, o čemu uredništvo Poslovnog dnevnika dosad nije bilo informirano i za što smo zatražili i pisani zahtjev MUP-a.

Uredništvu Poslovnog dnevnika nije se s tim u vezi obratila ni Hanfa, ali ni predstavnici tvrtki čijim se dionicama navodno manipuliralo, dakle Ingre i Dalekovoda. Uredništvo Poslovnog dnevnika bez dodatne argumentacije i saznanja o kakvoj se navodnoj manipulaciji radi i bez saznanja o tome tko je inicirao pokretanje postupka, odnosno protiv koga će se on eventualno voditi - anonimnih korisnika ili redakcije Poslovnog dnevnika - odbilo je tada surađivati u istrazi.

Glavnom uredniku Poslovnog dnevnika je poziv za obavijesni razgovor dostavljen na pomalo neuobičajen način, u četvrtak u večernjim satima, na kućnu adresu, a ne adresu tvrtke, što bi bilo primjerenije. Osim toga, zaprijećeno mu je i privođenjem u slučaju neodazivanja.

Uredništvo Poslovnog dnevnika nema primjedbi na način vođenja obavijesnog razgovora i krajnje korektan odnos policijskog inspektora, ali uložit će prigovor na neprimjeren način pozivanja glavnog urednika i propuštanje navođenja svojstva u kojem se urednik poziva. Naime, iz poziva nije bilo jasno je li urednik pozvan u Odjel gospodarskog kriminaliteta kao svjedok, osumnjičenik ili u nekom drugom svojstvu.

Tijekom razgovora inspektor je jasno rekao da je urednik pozvan kao građanin koji ima određenu ulogu u tvrtki i saznanja o slučaju. Ipak, stav uredništva Poslovnog dnevnika ostaje nepromijenjen - pozivanje glavnog urednika na obavijesni razgovor predstavlja neprimjeren pritisak na medije', objavio je web portal Poslovnog dnevnika.