ŽELJKO LOVRINČEVIĆ

'Kamate će rasti ne završimo li na vrijeme pregovore s EU'

08.04.2011 u 10:02

Bionic
Reading

Ako Hrvatska ne završi pregovore na vrijeme, do kraja godine će rasti kamate, a ako završi pregovore sa Europskom unijom dogodit će se suprotni trend, kazao je u četvrtak Željko Lovrinčević sa Ekonomskog instituta u Zagrebu i savjetnik premijerke Jadranke Kosor na panel raspravi o godini dana ekonomskog programa na konferenciji Windays u Rovinju.

Lovrinčević je dodao da pregovori sa EU moraju biti kvalitetno odrađeni, posebno u brodogradnji jer će nas u suprotnom to koštati puno više nego da tri mjeseca duže pregovaramo, piše Vjesnik.

Prema Lovrinčevićevim riječima, Hrvatska je dno krize dosegnula u siječnju ove godine, a BDP bi u drugom ovogodišnjem kvartalu mogao biti negativan dok se u travnju i svibnju mogu očekivati pozitivni indikatori gospodarstva što bi trebalo utjecati na rast BDP-a do kraja ove godine.

Govoreći o slabosti Hrvatske u provođenju reformi, Lovrinčević je istaknuo da je izostala potpora ključnih ljudi, od predsjednika Republike na niže. On drži da je nužan kapacitet državnika, jer da političara imamo dovoljno. Trebamo mnogo više za gospodarski oporavak jer smo godinama radili krivo, 'što sam osobno govorio svim hrvatskim premijerima od 2000. godine na ovamo', kazao je Lovrinčević.

Lovrinčević drži da reforme Vlade idu u dobrom smjeru iako se nama možda čini da je to nedovoljno brzo. No, kaže, i slijedeća vlada morat će nastaviti u tom smjeru jer moramo platiti velike kamate na propuštene prilike u nerestrukturiranju čitavih sektora posljednjih deset godina, od brodogradnje, željeznica, do poljoprivrede.

Hrvatska, kaže, može izabrati dva modela razvoja. Prvi se zasniva na koncesijama odnosno rentama koji je potpuno liberalan, a drugi put je teži ali ispravniji jer se radi o uvođenju reda i rada u poduzetništvu.

Slijedeće godine bit će godina oporavka Hrvatske no političari moraju reći ljudima istinu. Ne može se više živjeti od lažnih obećanja, kazao je Lovrinčević.

On drži da ima 25.000 ljudi viška u javnoj upravi i da treba riješiti strukturne probleme. To znači da treba skresati državni proračun koji je sada predimenzioniran za 1,1 milijardu eura. No, takav zahtjev zahtijeva da se prepolovi broj županija ali i smanji broj bolnica, gospodarskih komora ali i policije koje treba svesti u realan okvir.

Ako Hrvatska misli zadržati fiksni tečaj nacionalne valute u odnosu na euro a misli, nužno je stabilizirati tržište rada. Jer, kolektivni ugovori ne mogu trajati vječno.

Govoreći o vezi banaka i gospodarstva kazao je da su banke do sada većinom financirala javna poduzeća i osobnu potrošnju, a slabo pratile gospodarstvo. Nužno je, kaže, nastaviti konsolidaciju javnih financija jer se u suprotnom ruši kreditni rejting države, i sve poduzetničke inicijative padaju u vodu. No, ovo pitanje zahtijeva suglasje svih a ne samo vladajućih jer imamo dosta visoku razinu deficita, kazao je Lovrinčević.

O tome, prema njegovim riječima, moraju progovoriti svi oni koji žele doći na vlast kao i o mirovinama, broju zaposlenih u javnom sektoru, socijalnim pravima, investicijama i subvencijama.

Lovrinčević je kazao da bi inflacija u Hrvatskoj do kraja godine mogla iznositi tri posto a da bi se stopa nezaposlenosti zadržala na sadašnjoj, što znači 12 posto nezaposlenih.