STANDARD&POOR'S

Agrokoru prijeti snižavanje rejtinga

08.04.2011 u 09:06

Bionic
Reading

Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's u četvrtak je objavila da je dugoročni rejting Agrokora 'B' stavila na razmatranje, uz negativnu prognozu, u vezi s ponudom za preuzimanje udjela u slovenskom Mercatoru.

"Stavljanje rejtinga na razmatranje odražava potencijalno negativne učinke Agrokorove planirane kupnje 23 posto udjela u Mercatoru i naše nesigurnosti u vezi daljnjih ulaganja u tu kompaniju", kazao je analitičar S&P-a Anton Geyze.

Izabrani ponuđač bit će objavljen do 15. travnja, stoji u pripćenju.

"Vjerujemo da transakcija, ako bude realizirana, vjerojatno neće značajnije utjecati na Agrokorove uvjete zaduživanja, no eventualna nova ulaganja mogla bi zahtijevati značajno dodatno zaduživanje", kazao je Geyze.

"Ako se transakcija realizira, možemo potvrditi ili sniziti rejting Agrokora, ovisno o udjelu koji u konačnici kupi u Mercatoru, te o financijskoj strukturi, poziciji likvidnosti kombinirane tvrtke nakon transakcije, te o Agrokorovoj financijskoj politici glede likvidnosti i zaduženosti", dodao je.

Pozicija likvidnosti Agrokora poboljšana je u posljednje dvije godine, ali je još uvijek slaba budući da se kompanija oslanja na reprogramiranje kratkoročnog zajma i ima ograničeni manevarski prostor u financijskim obvezama, ističe se u priopćenju.

Kako ocjenjuju u S&P'su, koncern ima limitiranu financijsku fleksibilnost za akvizicije uz sadašnju razinu rejtinga.

Koncern pak i dalje pokazuje sklonost akvizicijama, iako je privatna kompanija pa ne može prikupljati kapital na javnim tržištima izdavanjem dionica već je prisiljen zaduživati se kod banaka, napominju u Standard & Poor'su.

Koncern je već neuspješno pregovarao o kupovini udjela u turskoj maloprodajnih tvrtki Migros i u ruskoj Lenti, podsjećaju.

Agrokorov rejting odražava ocjenu o 'primjerenom' profilu poslovnog rizika dok je profil financijskog rizika obilježen visokom zaduženošću i ograničava rejting poduzeća, napominju u S&P'su.

Očekuju da će konačnu ocjenu o rejtingu donijeti u iduća tri mjeseca, napominjući da u tom roku planiraju prikupiti dodatne informacije o razmjerima Agrokorova ulaganja u Mercator i o odgovarajućoj strukturi financiranja.