GRAĐEVINAR BROJ JEDAN

Zagorje-Tehnobeton širi poslove u inozemstvu

07.04.2011 u 17:47

Bionic
Reading

Dok se u domaćoj građevini i dalje gube radna mjesta, prema zadnjim podacima i tisuću mjesečno, Zagorje-Tehnobeton uspjelo je lani povećati broj zaposlenika, koji sada prelazi 900, i to zahvaljujući izlasku na strana tržišta, među kojima je i mađarsko

Nakon dobivanja poslova u Mladenovcu, Kragujevcu te Beogradu, kao i izgradnje tvornica za betonske konstrukcije na Kosovu te ranije u BiH, varaždinski građevinari počinju s gradnjom proizvodnih pogona za veliku njemačku kompaniju u Mađarskoj. Iako još ne izlaze u javnost s detaljima, ipak ističu da je od izuzetnog značenja za njih budući da je riječ o izlasku na tržišta jedne od zemalja EU kamo će, zbog potrebe projekta, izvoziti i betonske konstrukcije koje se proizvode u Varaždinu.

Upravo zahvaljujući projektima u inozemstvu, Zagorje-Tehnobeton uspjelo je tijekom godine ne samo zadržati, nego i nešto povećati broj zaposlenih koji sada prelazi 900 zaposlenika, a pad prihoda bio je osjetno manji od prosjeka sektora koji je iznosio 25 posto. Zagorje-Tehnobeton je lani prihodovalo 1,13 milijarde kuna, što je za oko sedam posto manje u odnosu na 2009. godinu.

'To, ocjenjujemo, nije dramatično s obzirom na rekordni prihod iz pretprošle godine, a posebno vrijeme i situaciju u građevinskom sektoru u Hrvatskoj. Manji prihodi naročito nisu dramatični ako uzmemo u obzir da su nam ostali pokazatelji poslovanja čak i nešto bolji nego 2009., kao što je to slučaj s EBITDA-om i EBITDA maržom. Stoga, gledajući sve pokazatelje, zadovoljni smo s rezultatima postignutim u 2010, izuzetno kriznoj i vrlo stresnoj godini za građevinski sektor, pogotovo jer smo postigli iznimne pokazatelje u usporedbi sa srodnim tvrtkama u našem sektoru, rezultate s kojima smo jače zasjeli u vrh domaćeg graditeljstva', ističe generalni direktor Zagorje-Tehnobetona Miroslav Bunić

Usporedno s izlaskom na tržišta u okruženju, Zagorje-Tehnobeton radi i u Hrvatskoj. Riječ je o više projekata, od kojih su tri pred otvorenjem: zgrada Hrvatske biskupske konferencije, osječki Avenue Mall i 'zelena zgrada' u KBC Rebro.

'U zgradu HBK počelo je useljavanje. Iako još predstoji druga faza dovođenja određenih prostora namjeni, već sada se vidi da je riječ o lijepom objektu čija je gradnja trajala nešto dulje od predviđenog, ali to nije ništa neobično. Uvjeren sam da je investitor zadovoljan s objektom koji će i nama biti dobra referenca', ističe Romano Perić, direktor direkcije za tehničke poslove u Zagorje-Tehnobetonu.

I druga građevina, čije je otvorenje najavljeno za petak, privukla je pozornost, između ostalog i zbog pristupne ceste. Riječ je o Avenue Mallu u Osijeku

'Bez obzira na najave s političkih govornica, ne očekujemo velike javne projekte, barem ne u ovoj godini. Naravno, bilo bi nam drago da odmah krenu ulaganja, no teško je očekivati već ove godine građevinske radove s obzirom na zahtjevnost pripreme projekata. Predizborna godina je godina velikih obećanja, dok za ostvarenje treba pričekati. Za građane je to stresna godina, kao i za gospodarstvo koje ovisi o javnim ulaganjima jer Hrvatskoj nedostaju projekti.

U zadnje dvije godine ulaganja domaćih i stranih investitora pala su za 70-ak posto, što je zabrinjavajuće. To bi trebalo potaknuti sve nas, od Vlade, HGK i jedinica lokalne samouprave, da se ponovno pobudi zanimanje za Hrvatsku i krenu ulaganja. U ovom trenutku u nas nema zrelih projekata u građevinskom smislu, izuzev IKEA-e te još jednog trgovačkog centra u Splitu. Stog je jasna naša veća usmjerenost stranim tržištima', zaključuje Bunić.