ŠTO JE ČINIO HNB TIJEKOM KRIZE?

Rohatinski odgovorio na Vidoševićev napad

07.04.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Nadan Vidošević sinoć je na HRT-u detektirao Željka Rohatinskog kao uzrok medijskog napada Ivice Todorića na njega te ga je prozvao da je lošom monetarnom politikom odgovoran za stotine tisuća nezaposlenih. O ovom potonjem, oglasio se priopćenjem HNB

Reakciju HNB-a, koja je uslijedila nakon intervjua Nadana Vidoševića HTV-u, prenosimo u cijelosti:

'U vezi s najnovijim insinuacijama o postupanju Hrvatske narodne banke tijekom krize podsjećamo na sljedeće činjenice:

Tijekom 2008. godine i na početku 2009. godine HNB je oslobodio likvidnost u iznosu od 4,5 milijardi eura. To je realizirano smanjenjem minimalno potrebnih deviznih potraživanja sa 32 na 20 posto, smanjenjem stope obvezne pričuve sa 17 na 14 posto, ukidanjem granične obvezne pričuve i drugim mjerama monetarne politike. Oslobađanjem te likvidnosti na vrhu financijske krize spriječena je pojava nelikvidnosti države, kreditni slom u zemlji i održana je stabilnost nominalnog tečaja.

Nakon toga HNB je najavio spuštanje stope obvezne pričuve banaka u 2010. godini sa 14 na 11 posto, čime se trebala osloboditi dodatna likvidnost za potrebe kreditiranja sektora poduzeća od oko devet milijardi kuna. Trećina tog iznosa oslobođena je odmah, spuštanjem stope obvezne pričuve s 14 na 13 posto, dok je oslobađanje ostalog dijela likvidnosti bilo uvjetovano uspostavljanjem efikasnog mehanizma kreditiranja sektora poduzeća, kojeg su trebale utvrditi Vlada, HBOR i poslovne banke (modeli A i B), i rezultatima u primjeni tih modela. Nažalost, ispostavilo se da su ti rezultati bili ispod očekivanja, pa je početkom 2011. godine HNB neovisno od tih modela spustio stopu minimalno potrebnih deviznih potraživanja sa 20 na 17 posto i time dodatno oslobodio iznos od 850 milijuna eura.

Sveukupno je HNB, dakle, u razdoblju od početka 2008. do početka 2011. godine svojim mjerama oslobodio dodatnu likvidnost od 5,4 milijarde eura, što je ekvivalent od oko 12 posto BDP-a. Zato su potpuno neosnovane tvrdnje da je HNB na krizu reagirao nepravodobno i nedostatno', stoji u priopćenju HNB-a.