BANKE ODLUČUJU

Todorić na korak do Mercatora

05.04.2011 u 15:11

Bionic
Reading

Sudeći po jučerašnjoj izjavi prvog čovjeka Pivovarne Laško Dušana Zovka da je nacrt ugovora za prodaj dionica Mercatora spreman, Ivica Todorić približio se kao nikad prije kupnji toliko željenog slovenskog konkurenta. Međutim, banke vjerovnici prije konačne odluke razmotrit će prijedlog uprave Mercatora da se Laško pridruži zajedničkoj prodaji većinskog udjela u Mercatoru

Prema pisanju slovenskog Financea, predstavnici banaka vjerovnika Pivovarne Laško danas počinju pregovore o reprogramu dugova Laškog i zaustavljanju prodaje dionica Mercatora. Ukoliko ne postignu dogovor, nešto manje od četvrtine dionica Mercatora Laško će prodati Agrokoru.

Mogući reprogram dugova Laškoga vezan je uz prijedloge dokapitalizacije i ponovljenog natječaja za prodaju Mercatora, koji bi okupio vlasnike 60 posto dionica. Ovim prijedlozima iniciranim od uprave Mercatora nastoji se izbjeći prodaja manjinskog paketa dionica Agrokoru kao nepoželjnom kupcu.

Prilikom donošenja odluke ključni element za banke bit će visina predložene dokapitalizacije Laškog s obzirom da 30. lipnja dospijeva na naplatu gotovo pola milijarde eura bankarskih kredita.

U cijeloj priči zanimljiva uloga Branka Roglića i njegovog Orbica, koji se u prvi mah pojavio kao prijateljska strana u dokapitalizaciji Pivovarne. Međutim, sada se njegova njegova ponuda ocijenjuje 'neprijateljskom' zbog veza s bivšim čelnicima koji su Pivovarnu Laško doveli na rub bankrota.

Čini se da je glavni favorit za dokapitalizaciju državni fond Kad, čiji čelnik Borut Jamnik je najavio da fond ima dovoljno sredstava da samostalno dokapitalizira Laško.