SJEDNICA GSV-a

Do 20. travnja rješenje problema neisplate plaća

04.04.2011 u 15:46

Bionic
Reading

Vlada zajedno sa sindikatima i poslodavcima intenzivno radi na nekoliko modela za rješavanje problema neisplate plaća i taj veliki problem moramo riješiti do 20. travnja, izjavila je premijerka Jadranka Kosor nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV)

Neisplata plaća je neprihvatljiva i nedopustiva, rekla je premijerka novinarima istaknuvši kako socijalni partneri moraju pronaći način kako izaći iz tog zatvorenog kruga, jer ljudi koji rade moraju primati plaće.

Rješavanje problema neisplate plaća, koji po procjenama pogađa čak 70.000 radnika, za sindikate je prioritet u daljnjim razgovorima socijalnih partnera o programima izlaska iz krize te očekuju da će tripartitna skupina GSV-a do 20. travnja ponuditi odgovarajuća rješenja

Pritom sindikati ne inzistiraju na osnivanju Jamstvenog fonda za isplatu neisplaćenih plaća, kao što su predložili na prošloj sjednici GSV-a, a koji je neslužbeno iz krugova Vlade i poslodavaca već ocijenjen nerealnim. Jamstveni fond jedno je od mogućih rješenja, ako postoji bolje očekujem od Vlade da ga predloži, rekao je predstavnik sindikata Mladen Novosel

Kosor je na sjednici socijalnim partnerima ponovila sve što je Vlada napravila u provedbi programa gospodarskog oporavka izrazivši zadovoljstvo dobivenom potporom, posebice u vezi najave da izborna godina ne smije biti izgubljena godina već Vlada svoj program treba nastaviti dosljedno provoditi.

Partnerima sam predočila da smo napravili kriterije po kojima ćemo ići u projekt smanjivanja jedinica lokalne uprave i samouprave, kazala je Kosor dodavši kako će se u racionalizaciju lokalne administracije vjerojatno krenuti nakon parlamentarnih izbora, jer bi to u ovom trenutku izazvalo dodatne turbulencije.

Komentirajući upit o novom pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata, Kosor je rekla kako je Vlada svoje napravila zahvatom u sustav trošarina, te se dodatno trudi pomoći u osnaživanju Ine. 'Ova je Vlada naplatila veliki dug Ine koji je zatečen 2009. godine', kazala je i podsjetila da Vlada u javnim poduzećima provodi posebne akcijske planove za borbu protiv korupcije.

Vlada je učinila velike napore oko mjera iz programa gospodarskog oporavka, međutim pitanje je koliko su te mjere ublažile pad standarda građana, ocijenio je pak Mladen Novosel u ime sindikata istaknuvši kako Vlada mora pokazati da može konkretno riješiti neki od ključnih problema hrvatskih građana.

Predstavnik poslodavaca Matko Bolanča, koji je danas preuzeo predsjedanje GSV-om u idućih godinu dana, najavio je da će GSV nastaviti razmatrati programe gospodarskog oporavka koje predlažu sindikalne središnjice i Hrvatska udruga poslodavaca.

Također će se uskoro održati posebna sjednica GSV-a o funkcioniranju financijskog sustava uz sudjelovanje predstavnika HNB-a, Hrvatske udruge banaka i poslovnih banaka.