HOD PO RUBU

Banke otpisom kamata spasile HG Spot

04.04.2011 u 14:43

Bionic
Reading

Grupa banaka, predvođena Zagrebačkom bankom, odlučila je nakon višemjesečnih pregovora otpisati kamate i prolongirati otplatu kredita posrnulom HG Spotu, što će toj kompaniji za trgovinu računalima i elektroničkom opremom omogućiti novi zalet

To je ključan nastavak procesa restrukturiranja započetog krajem 2009, kada je promijenjeno vodstvo, a kao savjetnik uprave doveden Hrvoje Prpić, osnivač kompanije i bivši vlasnik.

Oprost od oko 50 milijuna kuna predstavlja svojevrsni presedan budući da dosad vjerovnici, nadasve banke, nisu bile spremne na takve poteze kada je riječ o hrvatskim tvrtkama u poteškoćama.

U četvrtak je, naime, u prostorijama HG Spota u Zagrebu održan sastanak uprave i vjerovnika na kojem je Zagrebačka banka, najveći vjerovnik, predložila otpis svih kamata obračunatih do 30. lipnja 2011. te prolongiranje otplate svih dugova do 31. prosinca 2012. Može se očekivati da će ostali vjerovnici slijediti primjer Zagrebačke banke, a službena potvrda očekuje se u idućih desetak dana.

'Ovo je ključan trenutak za HG Spot, na korak smo do usuglašavanja svih vjerovnika, te vjerujemo da će se kompanija u nadolazećim mjesecima potpuno oporaviti', kaže osoba upoznata s pregovorima.

Naime, ukupne obveze prema vjerovnicima na dan 31. prosinac 2010. iznosile su 225 milijuna kuna, a ukupni trošak kamata u 2009. i 2010. iznosio je 45 milijuna kuna.