ANALIZA PBZ-a

Izvjestan pad BDP-a i u prvom kvartalu 2011.

04.04.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ) zasad ostaju pri svojoj ocjeni da će ova godina rezultirati blagim rastom BDP-a od 1,4 posto, ali i napominju da je velika vjerojatnost novog pada BDP-a u prvom kvartalu ove godine, a nastave li se negativna kretanja gospodarskih pokazatelja, velika je vjerojatnost i korekcije procjene za 2011. nadolje

S obzirom da su konačni podaci DZS-a o padu BDP-a u prošloj godini uglavnom u skladu s ocjenom PBZ-ovih analitičara (-1,5 posto) te da je trenutno malo visokofrekventnih pokazatelja za 2011. godinu, analitičari naglašavaju da raspoloživi podaci ne ulijevaju optimizam i trenutno se čini da se gospodarski rast u Hrvatskoj izgubio 'negdje na putu prema izlasku iz krize'.

U analizi se napominje da podaci o padu industrijske proizvodnje potvrđuju mišljenje analitičara da oporavak inozemne potražnje ne može povući ukupnu industriju s obzirom na malu orijentiranost izvozu i činjenicu da je tijekom krize vjerojatno došlo i do gubitka dijela izvoznog tržišta, koje se preorijentiralo na cijenom ili kvalitetom konkurentnije proizvođače. Istovremeno, domaća potražnja i dalje je potisnuta, o čemu svjedoči kretanje prometa u trgovini na malo koja praktički grebe po dnu.

Zbog negativnih trendova na tržištu rada koji će se nastaviti tijekom ove godine, PBZ-ovi analitičari očekuju spor i nestabilan oporavak domaće potražnje.

Indeks građevinskih radova u siječnju je zabilježio daljnji pad od 8,3 posto na godišnjoj razini, a istovremeno je nastavljeno smanjivanje izdanih odobrenja za građenje, što ukazuje da će 2011. za građevinsku aktivnost i dalje biti, najblaže rečeno, izazovna godina. Sve u svemu, velika je vjerojatnost novog pada BDP-a u prvom kvartalu 2011, stoji u analizi koju potpisuje analitičarka Ivana Jović.

Nastave li se opisana kretanja u narednim mjesecima, velika je vjerojatnost korekcije procjena za 2011. godinu nadolje, poručuju dalje analitičari. Poslovno-potrošački sektor toga je već očigledno svjestan, s obzirom na najnovije rezultate istraživanja poslovnog optimizma i očekivanja potrošača.

'S obzirom da se Hrvatska iz krize izvlači daleko sporije i nestabilnije od drugih usporedivih zemalja, ostaje nam nada će ova turbulentna vremena iskoristiti za provođenje zadnjih 15-ak godina uporno odgađanih strukturnih reformi, iako smo svjesni da je predizborna godina unaprijed izgubljena bitka, treća u nizu od početka krize', zaključuje se u analizi PBZ-a.