NOVI SUKOB DRŽAVE I MOL-A

Država će zatražiti dividendu u Ini

01.04.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Na predstojećoj skupštini dioničara Ine hrvatska država i MOL, kao najveći dioničari, mogli bi se preglasavati kad bude riječ o isplati dividende. Davor Štern potvrdio je Večernjem listu da će država zaista zatražiti isplatu pola dobiti

Ina je već priopćila da je Nadzorni odbor na prijedlog uprave prihvatio da se velika lanjska dobit plasira u zakonske rezerve i zadržanu dobit. Međutim, valja znati da će o isplaćivanju ili neisplaćivanju dividende odlučivati skupština Ine.

'Nadzorni odbor odobrio je prijedlog uprave za raspodjelu Inine dobit. Međutim, konačnu odluku uvijek donose dioničari na glavnoj skupštini društva', odgovorio je na upit Večernjeg lista Inin Sektor korporativnih komunikacija, a predsjednik Inina Nadzornog odbora Davor Štern potvrdio je da će država zaista zatražiti isplatu pola dobiti.

Kako je lanjska dobit iznosila oko 900 milijuna kuna, a za zakonske se rezerve treba izdvojiti 80-90 milijuna kuna, to znači da bi na zadržanu dobit trebalo otići oko 400 milijuna kuna, a ostatak će na otprilike pola podijeliti država i MOL kao najveći dioničari. Naravno, u slučaju da na skupštini dioničara država i ostali dioničari nadglasaju MOL i njemu naklonjene dioničare.

Naime, predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott smatra da je u ovakvim uvjetima, uzimajući u obzir investicijski ciklus te još uvijek visoko zaduženje kompanije, bolje imati višu zadržanu dobit nego isplatiti dividendu. Bit će izuzetno zanimljivo vidjeti hoće li zaista biti preglasavanja na skupštini Ininih dioničara, pogotovu jer će se skupština održati u vrlo napetoj situaciji, tj. nakon blokade trgovine dionicama Ine zbog Hanfine sumnje u namjere tajnovitog stranog kupca koji je dizao cijenu dionica Ine u nebo.

Usto, ovih je dana Vlada izišla i s odlukom da zakonski onemogući bilo kome stjecanje više od 49,99 posto dionica Ine. S obzirom na to da Vlada i mirovinski fondovi kontroliraju približno isti broj dionica kao i MOL, skupština Ininih dioničara mogla bi biti vrlo neizvjesna. Intrigantna je već sama činjenica da će partneri iz dioničarskog ugovora, država i MOL, glasati različito, a još je intrigantnije tko će izaći kao pobjednik. Moguće je da MOL promijeni svoj stav.