IZVLAČENJE, PA OTKAZ

Geofizika zbog Libije otpušta većinu radnika

Bionic
Reading

Zagrebačka Geofizika uspjela je iz Libije izvući svoje terenske radnike koji će sada ostati bez posla. U Geofizici tvrde da je mjera privremena i da će svaki od 274 radnika biti vraćen na posao čim se stanje smiri

Zagrebačka Geofizika, jedna od vodećih svjetskih seizmičkih tvrtki, uspjela je iz Libije izvući sva svoja 134 terenska radnika. Međutim, mnogima od spašenih sreća je već pomućena jer uskoro ostaju bez posla.

Većina od 274 zaposlenika Geofizike nalazi se u programu privremenog zbrinjavanja koji se izrađuje u suradnji sa sindikatom i HZZ-om, piše Poslovni dnevnik.

'S obzirom na okolnosti u Libiji, odnosno nemogućnost realizacije ugovorenih i naplatu realiziranih poslova te zbog prekida međunarodnoga platnog prometa libijskih banaka prema svijetu, Geofizika ih zasad nije u mogućnosti zadržati. U radnom odnosu ostat će nužan broj zaposlenika koji imaju zadatak ponovo pokrenuti ugovorene poslove u Libiji te ugovoriti nove na drugim tržištima', rekao je Tomislav Leko, direktor logistike Geofizike, koji se nada da će do normalizacije doći već u travnju, a u tom će slučaju za nastavak realizacije poslova ponovno biti potreban svaki od 274 radnika.

Čekajući normalizaciju u Libiji, pregovarači Geofizike zasad nude i ugovaraju poslove na tržištima kao što su SAD, Rusija, Srbija, BiH, Egipat, Sirija, Saudijska Arabija, Oman, Alžir, Iran i Irak. Tvrtka je u potpunosti izvozno orijentirana, 2009. je imala 16 milijuna eura prihoda, a godinu je završila sa 6,8 milijuna eura minusa. 'Poslovni rezultat za 2010. bit će pozitivan', najavljuje Leko.

Ante Žužul – vlasnik ili savjetnik Geofizike?

Iako kao većinski vlasnik figurira Mijo Meter, predsjednik NO-a Geofizike, iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da je kompanija zapravo u vlasništvu Ante Žužula, direktora i vlasnika Školske knjige. Njegov sin Mihovil Žužul član je NO-a obiju tvrtki. U Geofizici pak kažu da je Ante Žužul 'savjetnik uprave'. Prije nekoliko mjeseci Žužul je najavio gradnju 30 milijuna eura vrijednog hotela u središtu Zagreba.