PLINSKA STRATEGIJA

Hrvatska ne odustaje od LNG terminala

31.03.2011 u 14:31

Bionic
Reading

Hrvatska nije zemlja koju se zaobilazi u razmatranju budućnosti opskrbe Europe plinom već je važna kao dio europskih plinskih koridora, rekao je danas ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat na tradicionalnom Plinarskom forumu u organizaciji tvrtke Energetika marketing

Nije točno da se Hrvatsku marginalizira, kao što se zadnjih dana govori u kontekstu plinovoda Južni tok, rekao je Horvat te izvijestio da se u Bruxellesu upravo razmatra energetski koridor sjever-jug s krajnjim točkama LNG terminala u Hrvatskoj i u Poljskoj. U tim razgovorima Hrvatska sudjeluje ravnopravno sa zemljama EU-a, kaže Horvat.

Čelnik Uprave za energetiku kazao je da će se Hrvatska u narednom razdoblju koncentrirati na tri strateška projekta, a to su LNG terminal, njegovo povezivanje s kopnom i nastavak transportnog sustava do Kukuljanova

Jedan je od prioriteta, po njegovim riječima, nastavak izgradnje plinovoda do Splita i dalje prema Pločama i Crnoj Gori čime bi bio osiguran treći dobavni pravac plina za hrvatsko tržište, uz postojeće spojeve prema Sloveniji i Mađarskoj.

Horvat je najavio i aktivnosti oko izmjena Zakona o rudarstvu koje bi omogućile lakšu izgradnju novih podzemnih skladišta plina.

U pogledu cijena plina kazao je kako je pred nadležnim ustanovama zadatak korekcije odnosa cijene za industriju i kućanstva pri čemu je napomenuo da su cijene za industriju neprimjerene i da bi ih trebalo smanjiti, a da kućanstva plaćaju manje nego u susjednim zemljama.

Predsjednik Uprave Plinacroa Jerko Jelić Balta ocijenio je da je u Hrvatskoj postignuta stabilnost, sigurnost i primjerena zemljopisna pokrivenost opskrbe plinom, a da u budućnosti treba razviti sustav i omogućiti uporabu kapaciteta.

Kako je izvijestio, planovi Plinacroa obuhvaćaju povezivanje plinskog sustava sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Italijom, izgradnju postrojenja za prihvat LNG brodova i novih skladišta plina.

Plinacro će nastaviti i s aktivnostima uključivanja Hrvatske u Južni tok, rekao je te izvijestio da se ovih dana završava izrada studije Plinacroa i Gazproma o mogućnostima sudjelovanja Hrvatske u tom međunarodnom projektu

Direktorica Podzemnog skladišta plina Dragica Krpan upozorila je na potrebu proširenja skladišnih kapaciteta ocjenivši to bitnim preduvjetom energetske neovisnosti, zbog izvjesnog pada domaće proizvodnje te rasta potrošnje i dobave iz udaljenih izvora. U Hrvatskoj je samo jedno podzemno skladište - u Okolima, a u planu je izgradnja u Grubišnom Polju i Beničancima.