SVJEŽI KAPITAL U ZADNJI ČAS

Roglić pomaže Mercatoru u obrani od Todorića

31.03.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Slovenci su pronašli solomonsko rješenje za očuvanje nacionalnog interesa, pa Pivovarna Laško zasad neće prodavati Mercator, a u tome će im pomoći tvrtka Orbico, čiji je vlasnik Hrvat Branko Roglić

Prije današnje sjednice nadzornog odbora Pivovarne Laško (PL), na kojoj bi nadzornici trebali naložiti prodaju Mercatora kojoj uprava nije naklonjena, pronađeno je novo rješenje za 'očuvanje nacionalnog interesa', odnosno Pivovarna Laško neće morati prodati četvrtinski udio u Mercatoru kako bi izbjegli stečaj.

Kako pišu Finance, dioničarima će biti predložena dokapitalizacija, a 100 milijuna eura svježeg kapitala trebalo bi stići od društava Orbico i Panvita, koje će navodno financirati inozemni fond, te sadašnjih vlasnika PL-a, među kojima su državni fond Kad i banke.

Tvrtka Orbico, uvoznik robe za široku potrošnju, u vlasništvu je Hrvata Branka Roglića, počasnog slovenskog konzula u Splitu. Navodno Roglić s Todorićem u posljednje vrijeme baš i nije u dobrim odnosima. U prekomurskom agrokombinatu Panvita direktor je bio sadašnji ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Scenarij dokapitalizacije Roglić nije htio komentirati slovenskim novinarima.

Podsjetimo, za udio u Mercatoru od 23,34 posto pristigle su tri ponude: od hrvatskog Agrokora te stranih fondova Mid Europa Partners i Warburg Pincus.

Prema pisanju Financi, upravu Pivovarne Laško nisu zadovoljila obećanja da bi Agrokor, koji je ponudio najvišu cijenu za dionice Mercatora, osigurao veću prisutnost njihova piva i bezalkoholnih pića na policama Konzuma te da nije bila dovoljno primamljiva ni sugestija da bi mogao povećati prvotnu ponudu od 206 eura za dionicu.

Usto, slovenski mediji navode da se razmišlja o tome da bi u budućim natječajima za prodaju Mercatorovih dionica trebalo isključiti Mercatorove regionalne konkurente jer Mercator treba nastaviti poslovati kao samostalna tvrtka važna za domaću agroindustriju i plasman njezinih proizvoda u jugoistočnoj Europi.

Delo: Od prodaje ništa, Pahor šuti da mu se ne bi prigovorilo da je kao Janša

Postupak prodaje 23,34 posto dionica Mercatora u vlasništvu prezadužene Pivovarne Laško (PL) vjerojatno će biti zaustavljen, a slovenske banke i državni fondovi traže najbolje rješenje kako dalje, pri čemu nije zanemariv ni utjecaj politike, navode u četvrtak slovenski mediji.

Slovenske banke kao važne suvlasnice i Mercatora i PL-a razmišljaju o tome kako odvojiti ta dva slučaja, zaštititi nacionalni interes države u Mercatoru i spriječiti da PL-ova četvrtina Mercatora bude prodana prejeftino zbog dospijeća PL-ovih kredita sredinom ove godine.

Banke zato sada razmišljaju o posrednoj dokapitalizaciji Pivovarne Laško, a onda o njezinoj prodaji, za što postoje zainteresirani, pod uvjetom da se PL-ov paket dionica Mercatora ne prodaje sada, nego u zajedno s dionicama koje imaju državni fondovi i strane banke, kako bi se postigla bolja cijena u koju je uključena i premija koja se očekuje od budućeg vlasnika koji bi došao do većinskog paketa dionica najveće slovenske kompanije, navodi ljubljansko Delo.

Takav način prodaje 'na dva kolosijeka' zadovoljio bi banke, nacionalni interes, a vjerojatno i premijera Boruta Pahora koji se ne želi javno izricati o slučaju kako mu se ne bi prigovorilo da se ponaša kao njegov prethodnik Janez Janša, navodi vodeći slovenski list.

Naime, opća je ocjena da je uz ekonomsku krizu za nestabilnu vlasničku strukturu Mercatora i veliko zaduženje Pivovarne Laško odgovoran prijašnji premijer Janez Janša koji je 'ispod cijene' i direktnim uplitanjem prije nekoliko godina udio državnih fondova u Mercatoru prepustio tada jakim igračima na domaćem tržištu dionica, a u međuvremenu posrnulim financijskim holdinzima iz Kopra i Laškog.