MERCATOR TRAŽIO ANALIZU U ITALIJI

Jaffa keksi su zdravstveno ispravni!

30.03.2011 u 12:51

Bionic
Reading

'Jaffa keks istoimenog srpskog proizvođača iz Crvenke nije štetan po zdravlje ljudi', potvrdila je to, kako doznaje Press, analiza provedena u Italiji.

Nakon što su nedavno Jaffa keksi srbijanskog proizvođača povučeni s polica u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, zbog upozorenja iz slovenskog instituta za zdravstvenu sigurnost da njihova ambalaža sadrži opasno ljepilo, sporni je proizvod ispitan u Italiji. Talijanski je pak nalaz suprotan slovenskom, zbog čega će, kako se čini, Jaffa sada tužiti odgovorne u Sloveniji koji su tvrdili da 'opasno' ljepilo iz ambalaže prodire kroz celofan.

Nakon što je iz Slovenije plasirana uznemiravajuća vijest da ljepilo na ambalaži sadrži benzofenon i 4- metilbenzofenon, koji mogu prodrijeti kroz celofan, te ugroziti zdravlje ljudi, slovenski je Merkator, kao uvoznik Jaffa keksa, odmah povukao spornu seriju proizvoda iz prodaje. Nakon toga Jaffa je povučena i s polica u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Kako doznaje Press, nakon prašine koja se podigla oko Jaffe, slovenski je trgovački lanac Merkator tri serije tog keksa poslao na analizu u Italiju. Rezultati analiza pokazali su pak da keks, koji je povučen s tržišta, ne sadrži benzofenon iznad dozvoljenih granica, te da proizvod ne sadrži nedozvoljene količine UV filtera.

'Institut za sigurnost zdravlja Slovenije odredio je vrijednost benzofenona u proizvodu s ocjenom rizika, odnosno kao rizičnu. Međutim, rezultat koji je na osnovu ocjene rizika odredio institut, bazira se na pretpostavci da u proizvodu migrira 100 posto benzofenona, dok je rezultat iz Italije dat na osnovu verificirane kemijske analize na prisutnost benzofenona u proizvodu', pojasnili su za Press odgovorni iz Mercatora

Iako je kontrola Jaffa keksa na prisustvo benzofenona navodno provedena u okviru redovitog godišnjeg plana kontrole Zdravstvenog inspektorata Slovenije, predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović smatra da je riječ o trgovačkom ratu Slovenije i Srbije. Jaffa je naime najprodavaniji srbijanski proizvod u Sloveniji.

'Svaka čast Merkatoru kao uvozniku, što je poslao keks na analize u Italiju. Ovo je samo još jedna potvrda da Slovenci na prljav i podmukao način, a samo zato što su ljubomorni, žele da se obračunaju i izbace srpske megabrendove sa svog tržišta', izjavio je novinarima Papović.