KALMETA NAJAVIO NA GSV-U

Fonda za isplatu plaća radnicima koji ju ne dobivaju

25.03.2011 u 22:37

Bionic
Reading

Predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca na današnjoj su sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) utvrdili mjere za suzbijanje nelikvidnosti kojima bi trebalo riješiti problem neisplate plaća i neuplate doprinosa i poreza

U sklopu mjera ministarstvo financija će do 15. travnja pripremiti podatke o tvrtkama bez zaposlenika kako bi se nad njima pokrenuo skraćeni stečajni postupak.

Također do 15. travnja treba utvrditi poslovne subjekte koji zaposlenicima ne isplaćuju plaće i ne uplaćuju doprinose. Na temelju tih podataka osnovat će se trojno povjerenstvo koje bi trebalo predložiti rješenja za zatečeno stanje, rečeno je nakon sjednice GSV-a.


Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta najavio je osnivanje jamstvenog fonda za isplatu plaća radnicima kojima njihove tvrtke ne isplaćuju plaće. Zadužuju se ministarstva financija, pravosuđa i gospodarstva da do 20. travnja predlože zakonska rješenja koja će onemogućiti neplaćen rad, dodao je.

Nastojat će se uspostaviti mehanizam istovremene isplate plaća, poreza i doprinosa te na temelju izmjena kaznenog zakona sankcionirati neopravdano izbjegavanje isplate plaća.

Neuplata doprinosa ipak nije toliko raširena kao što se misli, jer podatci ministarstva financija pokazuju da manje od tri posto zaposlenika nema uplaćene doprinose, rekao je predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Matko Bolanča.

Sindikalni predstavnik Zdenko Mučnjak istaknuo je da ministarstvo pravosuđa treba ispitati zakonsku mogućnost da se neisplata plaća ubuduće smatra kaznenim djelom. Sindikati također očekuju da će se stvoriti zakonski uvjeti za osnivanje jamstvenog fonda koji bi omogućio da se problem neisplate plaća trajno riješi.

Govoreći o štrajku u Večernjem listu, Mučnjak je istaknuo da ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva treba utvrditi je li rad tzv. freelancera u tom listu u skladu s radnim zakonodavstvom te ugrožava li status redovito zaposlenih novinara.