MINISTAR OBJASNIO

Popijač: Sve ste pogrešno zaključili!

24.03.2011 u 17:25

Bionic
Reading

Susjed susjedu i dalje će moći pomagati u berbi grožđa i to nema nikakve veze s borbom protiv sive ekonomije. Sukus je to izlaganja ministra gospodarstva Đure Popijača i predsjednika Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutina Ranogajeca koji su u četvrtak zajedničkim snagama branili nedavno prezentirani Vladin prijedlog Zakona o sprečavanju i zabrani neregistrirane djelatnosti

Najveće nedoumice iz tog zakona izazvala je odredba prema kojoj je susjedska pomoć 'obavljanje poslova među susjedima kada između njih postoji blizina prebivanja do 500 metara'.

Tko naruči kuhinju kod neregistriranog stolara, bit će kažnjen

Novi zakon ima i odredbu prema kojoj će se kažnjavati ne samo onaj koji radi nelegalno, već i 'osoba koja je omogućila kao sudionik obavljanje takve aktivnosti'.

Prevedeno, ako naručite kuhinju kod neregistriranog stolara, riskirate kaznu od 3.000 do 10.000 kuna.

Iz toga se dalo zaključiti da svi oni koji žive na 600 ili 700 metara jedni od drugih više neće moći računati na susjeda priliko popravka automobila ili uređenja okućnice jer bi mogli biti kažnjeni.

Ministar Popijač tvrdi da je takav zaključak potpuno kriv i nakaradan i da 'državni inspektori neće trčati po vinogradima i hvatati one koji beru grožđe'.

'Nekakav hobi vinograd od tisuću ili dvije čokota nije ekonomska kategorija i njima se ovaj zakon ne bavi. Ali ako netko ima vinograd od 10 hektara, tad mu sigurno neće svaki dan u pomoć dolaziti susjedi, kumovi ili rođaci, već će morati imati radnike koje plaća', objasnio je ministar na koga će pikirati državni službenici u borbi protiv sive ekonomije.

Novi zakon omogućit će inspektorima i da zavire tamo gdje do sad nisu mogli. Dosad je bilo normalno da pored registrirane automehaničarske radionice radi i ona koja nema nikakve papire. Inspektor je imao pravo kontrolirati samo onu koja radi legalno, ali nije imao pravo ući u neregistriranu.

'Sad će se to promijeniti. Svrha ovog zakona nije punjenje državnog proračuna, nego sprečavanje nelegalne konkurencije onima koji rade po pravilima', istaknuo je Popijač.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec zahvalio je Vladi na novom zakonu naglašavajući da će suzbijanje sive ekonomije omogućiti registriranim obrtnicima da povećaju proizvodnju i zaposle nove djelatnike.

'Nelegalan rad prisutan je od proizvodnje do usluga. Suština ovog zakona je da sve one koji rade na crno i sprečavaju dotok novaca u državni proračun vratiti tamo gdje pripadaju, da takvi registriraju obrte i trgovačka društva i da budu sudionici gospodarstva koje se pojavljuje na tržištu', rekao je Ranogajec.