UVOĐENJE RECIPROCITETA

Italija ograničava preuzimanja svojih kompanija

23.03.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Talijanska vlada u srijedu je odobrila mjere koje će ograničiti inozemna preuzimanja kompanija u prehrambenom, energetskom, obrambenom i telekom sektoru, kazao je jedan izvor iz vlade.

Ministar gospodarstva Giulio Tremonti najavio je mjere još prošli tjedan da bi sada neimenovani izvor pojasnio da će se ograničenja temeljiti na principu reciprociteta, što znači da će tvrtke koje su mete preuzimanja moći koristiti metode obrane slične onima kakve postoje u domicilnoj zemlji potencijalnog kupca.

Nove su mjere najavljene upravo u vrijeme kada Parmalat, najveći talijanski proizvođač prehrambenih proizvoda čijim se dionicama trguje na burzi, i druga po veličini energetska tvrtka Edison vode s francuskim dioničarima ogorčenu bitku za kontrolu. Francuska luksuzna grupacija LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA u procesu je kupnje talijanske draguljarske kuće Bulgari.

Talijanske novine prenijele su da će te mjere inozemne ulagače koji kupuju talijanske tvrtke prisiliti da 60 dana prije podastiranja ponude ishode dozvolu vlade. Također će talijanskom regulatoru Consobu dati slične ovlasti kakve ima francuski AMF za traženje dodatnih pojašnjenja u slučaju potencijalnih neprijateljskih ponuda za preuzimanje.

Činjenica da će se te mjere temeljiti da sličnim mjerama u Francuskoj trebala bi pomoći otkloniti eventualne primjedbe europskih vlasti u Bruxellesu, tvrdi se nadalje u tom medijskom izvješću.