A ŠTO KAŽE ZAKON O ZASTAVI?

Trobojnica zavijorila uz svinjetinu iz Todorićeva PIK-a

24.03.2011 u 07:27

Bionic
Reading

Jeste li vidjeli TV reklamu PIK-a Vrbovec: hrvatska zastava prvo vijori nad oranicama, zatim uz kadrove tvornice snimljene iz helikoptera, pa uz komade rasječene svinjetine na tvorničkoj traci… Je li to u skladu sa Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske? Može li se hrvatska zastava tek tako omatati oko komada svježe svinjetine, piva ili omekšivača za rublje ako to pristaje aranžmanu reklamnih magova?

Mesnoj industriji PIK Vrbovec nije bio dovoljan trud Hrvatske poljoprivredne agencije koja joj je kroz projekt 'meso hrvatskih farmi', kao jedinom korisniku, dodijelila posebnu oznaku na ambalaži svježeg svinjskog mesa. Kako bi bila sigurna da će hrvatska svinjetina završiti u hrvatskom tanjuru, Todorićeva mesna industrija poslužila seu svojoj reklami, prvoloptaški i zakonski problematično, državnom zastavom koja leprša uz hladnjake pune mesa.

Kao da je riječ o kakvoj državnoj svečanosti, u televizijskoj reklami za PIK-ovo meso vijori hrvatska zastava: prvo nad oranicama Todorićeva carstva, zatim uz kadrove tvornice snimljene iz helikoptera, pa dok pratimo komade rasječene svinjetine kako putuju po tvorničkoj traci prije nego što ih nježno podignu radnici u rukavicama, sve dok meso ne završi u hladnjaku najhrvatskijeg supermarketa.

Iako sveprisutna u reklami, zastava nije bila dio kampanje Vladine agencije kojom se promoviraju domaći proizvođači mesa. Kako se može vidjeti na web stranicama Hrvatske poljoprivredne agencije, naljepnice 'mesa hrvatskih farmi' tek su prigodno domoljubno dizajnirane u crvenoj i plavoj boji. Državotvornost svinjetine plod je očito ne pretjerano razigrane mašte Agrokorovih reklamnih stručnjaka. Te iste simbole rado u reklamama koristi i pivska industrija, no ovaj je put izabrana službena državna zastava, bez suvišnog stiliziranja.

Inače, da bi proizvođači mesa mogli nositi domoljubnu naljepnicu, potrebno je da zemlja rođenja, uzgoja i klanja bude odgovarajuća - Hrvatska. Ne znamo je li PIK Vrbovec iz koncerna Agrokor jedini koji ispunjava taj kriterij ili samo jedini koji se za korištenje znaka prijavio, no naljepnica 'meso hrvatskih farmi' zasad je samo na njegovoj ambalaži.

Unatoč priličnoj kreativnosti hrvatskih zakonodavaca, u što smo se nedavno mogli uvjeriti u slučaju Zakona o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske zasad ne predviđa korištenje zastava za reklamiranje svinjetine, bez obzira na njezino porijeklo. Naime, korištenje zastave slobodno je 'u umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu i u odgojno-nastavne svrhe, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo RH'. Prekršaj se kažnjava novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 300 danas nepostojećih DEM-a. Tko će pokucati na vrata dvorca i pokušati ga naplatiti?