U OČEKIVANJU ZELENOG SVJETLA

Končar treba povećati ulog za Brodotrogir

23.03.2011 u 12:31

Bionic
Reading

Nakon zelenog svjetla za programe restrukturiranja Brodosplita i Brodogradilišta specijalnih objekata, uskoro bi iz Europske komisije trebalo stići i odobrenje za program ozdravljenja Brodotrogira, koji je izradila tvrtka Jadranska ulaganja Danka Končara, doznajemo iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

U Europskoj komisiji u tijeku je ocjena plana restrukturiranja Brodotrogira, a AZTN očekuje pozitivno mišljenje početkom travnja, ukoliko investitor uskladi pojedine elemente programa.

Kako saznajemo iz Agencije, koplja se lome oko vlastitog doprinosa investitora, koji mora biti 40 posto od ukupne vrijednosti transakcije. Drugim riječima, Danko Končar trebao bi dati malo više novca nego što je predvidio.

Neće proći ni njegov zahtjev za niže koncesije za pomorsko dobro, jer su one bile naznačene u natječaju i nisu predmet pregovora.

Podsjetimo, Končar je najavio respektabilnih 100 milijuna eura ulaganja u budućnost trogirskog škvera, na čijemu mjestu, osim restrukturiranog brodogradilišta, namjerava izgraditi marinu, servise i zimovališta za velike jahte.

Što se tiče privatizacije Kraljevice i 3. maja, za koje je također jedini kandidat Danko Končar, programi za restrukturiranje stigli su u Agenciju i Europsku komisiju tijekom ožujka i tek je počela njihova analiza.

Kao i u slučaju Brodotrogira, presudna će biti ocjena Europske komisije, koja se očekuje do kraja travnja.

U slučaju Brodosplita, nakon pozitivne ocjene Europske komisije, slijede pregovori između Hrvatskog fonda za privatizaciju i DIV-a, koji bi se trebali okončati potpisom kupoprodajnog ugovora. U Agenciji ističu da dobivanje zelenog svjetla od Europske komisije za plan restrukturiranja ne znači da je posao završen.

Pozitivno mišljenje Europske komisije tek je preduvjet za provedbu privatizacije, naglašavaju u Agenciji te procjenjuju da će pregovori između HFP-a i DIV-a potrajati nekoliko mjeseci.

Po svemu sudeći, uspjeh privatizacije Brodosplita ovisit će o osiguranju financijskih sredstava za realizaciju ambicioznog programa samoborske tvrtke.