DUŽI ZIMSKI PRAZNICI

Bajs i Fuchs školske ferije prilagodili sezoni

22.03.2011 u 14:35

Bionic
Reading

Kako bi se produžila turistička sezona, ali i omogućilo domaćim gostima da jeftinije ljetuju i zimuju, Ministarstvo obrazovanja, u suradnji s Ministarstvom turizma, odlučilo je izmijeniti dosad čvrsta pravila o početku školske godine i trajanju zimskih i proljetnih praznika

Novi Pravilnik za školsku godinu 2011/12. daje mogućnost da nastava počne 5. ili 12. rujna 2011. godine. Ovisno o tome bit će i različito trajanje zimskih praznika.

Sad je slučaj da zimske ferije traju dva tjedna, ali, prema novom Pravilniku, oni koji krenu u školu 5. rujna dobit će još jedan tjedan za zimske radosti, pa će im odmor trajati od 27. prosinca 2011. do 13. siječnja 2012. godine

Novost je i da proljetni praznici više neće biti nakon blagdana Uskrsa, već u tjednu prije, što konkretno znači da će iduće godine oni trajati od 2. do 9. travnja.

'Po prvi put nakon 50 godina promijenjen je Pravilnik o školskoj godini. Ove izmjene su važan korak za domaći turizam. Prije svega, produžuju nam trajanje sezone, s tim da je u prvom planu bila dobrobit učenika', rekao je u utorak ministar turizma Damir Bajs na konferenciji za novinare.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs ustvrdio je da se novim Pravilnikom ne gubi ništa od predviđenog nastavnog plana te da otvara prostor da se nastava organizira tako da se izbjegne početak škole dok još traju vrućine, odnosno da se na kontinentu izbjegne jaka zima.

Na promjene termina proljetnih praznika išlo se, između ostaloga, rekao je Fuchs, i zbog prigovora nastavnika da im se djeca s njih vraćaju 'preživa', s tim da onda više razmišljaju o skorom kraju školske godine nego o nastavi.

Odluku o početku školske godine i trajanju zimskih ferija država je prepustila županijama, s tim da su one obavezne do 1. lipnja Ministarstvu obrazovanja dostaviti svoje prijedloge.

Novi školski Pravilnik pozdravili su i turistički djelatnici. Zlatko Kukec, predsjednik Udruge nezavisnih putničkih agenata, istaknuo je da mogućnost produženja zimskih praznika daje priliku onima koji idu na skijanje u inozemstvo da prođu nešto jeftinije jer će uhvatiti dane kad su cijene niže.

Zoran Pečarević iz agencije Generalturist dodao je da se ranijim početkom proljetnih ferija prije otvara glavna turistička sezona a roditelji s djecom tako mogu izbjeći prebukiranu i skupu špicu.