NOVI PLINOVOD

Hrvatskoj novi dobavni pravac plina

03.03.2009 u 12:08

Bionic
Reading

Hrvatska će do kraja 2010. godine osigurati još jedan plinski dobavni pravac

Plinacro i mađarska tvrtka FGSZ Natural Gas Transmission, članica Mol grupe, potpisali su ugovor o gradnji interkonekcijskog plinovoda između mađarskog Városfolda i Slobodnice u Hrvatskoj.

Izgradnjom tog plinovoda povezat će se plinski transportni sustavi Mađarske i Hrvatske, a njime Hrvatska osigurava i novi dobavi pravac plina. Na hrvatskoj strani taj projekt uključuje plinovode Slobodnica-Beničanci-Donji Miholjac i Donji Miholjac-Dravaszerdahely ukupne duljine 88 kilometara, a na mađarskoj plinovode Dravaszerdahely-Bata-Városfold ukupne duljine 210 kilometara.

Rok dovršetka interkonekcije je do kraja 2010. godine, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 395 milijuna eura

Realizacija ovog projekta omogućit će dvjema zemljama veću sigurnost, neovisnost i diverzifikaciju u opskrbi plinom. Hrvatska će tako, nakon više od 30 godina i prvi put od osamostaljenja, osigurati još jedan pravac dobave prirodnog plina, za sada iz postojećih izvora, odnosno iz Rusije, ali i dostup plinu iz podzemnih skladišta u Mađarskoj, istaknuo je Branko Radošević te dodao da je za Plinacro ovo najznačajniji projekt u narednom petogodišnjem razdoblju.

U budućnosti će se pak Mađarska i ostale srednjeeuropske zemlje moći spojiti na LNG terminal u Hrvatskoj, a Hrvatskoj se otvara mogućnost naknadnog spajanja na planirane plinovode i iz kaspijske i iranske regije, istaknuo je Janos Zsuga iz mađarske tvrtke FGSZ Natural Gas Transmission.