ENERGETSKA KRIZA

Struja će zbog Japana biti sve skuplja

18.03.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Katastrofa u Japanu, a onda i odluka Njemačke da privremeno zatvori sedam svojih nuklearki, javlja Associated Press, od petka naovamo je električnu energiju na burzama poskupjela za nevjerojatnih 28 posto

U Njemačkoj je, tako, cijena struje, koja će se u mrežu isporučiti u travnju, porasla za 17,9 posto, na 64,25 eura za MWh, što je najveći jednodnevni rast od 2003. godine. U Europi su, međutim, porasle i cijene plina, jer su japanske energetske kompanije povećale kupovinu tog energenta u nastojanju da pokriju nedostatak energije iz nuklearnih elektrana.

Osim u Njemačkoj, javlja AP, cijene struje najviše rastu u Španjolskoj i Francuskoj, koja je potpuno ovisna o nuklearnoj energiji.

A osim Njemačke, koja je zatvorila sedam nuklearki građenih prije 1980. godine, od ukupno njih 17, koliko ima, na reviziji će se naći svaka od ukupno 153 nuklearke, koliko ih broji Europska unija u cijelosti. Francuska, koja ih ima najviše, 54, zasad nije najavila stres-testove u svojim nuklearnim pogonima, no zato Švicarska, koja 40 posto svoje energije dobiva iz nuklearki, zamrzava obnovu tri od pet svojih pogona.

Cijene struje će, dugoročno, sigurno rasti, i to višestruko, smatra Ivica Toljan, bivši član uprave HEP-a. Na burzi električne energije sigurno će, veli, nastati poremećaji jer će i gorivo za nuklearke, u čiju proizvodnju više nitko neće ulagati, postati problematično.