SIMPOZIJ O POSLOVNOJ IZVRSNOSTI

Kritički o neoliberalnom modelu kapitalizma

17.03.2011 u 17:00

Bionic
Reading

Dvodnevni 12. Međunarodni simpozij 'Kvalitetom do poslovne izvrsnosti', koji je danas počeo u Osijeku u organizaciji Hrvatskog društva menadžera kvalitete (HDMK), okupio je tridesetak stručnjaka iz devet zemalja i preko stotinu osječkih studenata

Simpozij obrađuje tematiku dvije skupine, upravljanje procesima i uspostavu kvalitete. Predavanjima su obrađene teme procesnog i projektnog upravljanja - u teoriji i praksi, u sustavu upravljanja kvalitetom, upravljanje okolišem, upravljanje rizicima i održivim uspjehom. U dijelu o uspostavi kvalitete obrađene su - kvaliteta u javnom sektoru, u medijima, zdravstvu, turizmu, obrazovanju i sportu, ovlaštenim organizacijama, kvaliteta i konkurentnost, kvaliteta i prometni sustavi te kvaliteta kao znanost.

Bit će predstavljeno trideset stručnih radova, koji su objedinjeni i u zborniku radova izdanom u okviru simpozija.

'Kvaliteta je resurs kojim se treba raspolagati i unapređivati ga i tako postići poslovnu izvrsnost', zauzeo se prilikom otvaranju simpozija predsjednik HDMK Miroslav Drljača. Naveo je da se norma ISO 9000, sustav upravljanja kvalitetom, dosada najčešće uvodila u proizvodnim tvrtkama, osobito izvoznicima, a to objašnjava zahtjevnim međunarodnim tržištem na kojem se nalaze te tvrtke.

Prorektor za nastavu i studente Sveučilišta J. J. Strossmayera Drago Žagar istaknuo je da je i sveučilište uvidjelo važnost standardiziranja kvalitete i zato osnovalo poseban odjel za kvalitetu.

Župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić rekao je da je u veljači županijska uprava uvela sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001. Ovaj sustav zahtijeva dokumentiranje svih postupaka pripreme, planiranja, odlučivanja, provedbe, nadzora i korekcije u upravi.

Na simpoziju su predstavljeni kriteriji za dodjelu hrvatske nagrade za poslovnu izvrsnost koja će se prvi put dodijeliti ove godine. Kriterije, uvjete natječaja, dokumentaciju i pojedinosti poduzetnicima važne za prijavu predstavila je Jasminka Samardžija

U najavi simpozija HDMK se osvrnuo i na aktualni domaći i svjetski gospodarski model koji je doveo i sebe i društvo u krizu. 'Neoliberalni koncept kapitalizma pokazao je u proteklom razdoblju svoje nedostatke. Profit kao isključivi motiv i pokretač gospodarske aktivnosti za sobom povlači odgovarajući rizik. U tom kontekstu osobito je značajno planirati i ostvarivati gospodarski rast i razvoj na načelima održivosti', navodi se u priopćenju.