U NEW YORKU IZDANA OBVEZNICA

Dalić nas zadužila povoljnije od Šukera

17.03.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Hrvatska jučer u New Yorku uspješno izdala desetogodišnju obveznicu u iznosu od milijardu i pol američkih dolara, uz kupon od 6,375 posto, koja dospijeva za deset godina, doznaje tportal iz krugova bliskih transakciji

Saznajemo također da je u transakciji sudjelovalo gotovo 300 investitora - fondova, banaka i osiguravajućih kuća, najvećim dijelom iz SAD-a, Europe i Azije, a aranžeri ove velike transakcije bili su JP Morgan Deutsche Bank i Barclays Capital. Za transakciju je osigurano i zaštita od rizika promjene tečaja američkog dolara.

U visoko nestabilnom međunarodnom okruženju i uvjetima volatilnosti financijskih tržišta uzrokovane potresom u Japanu i događanjima u Sjevernoj Africi i Bliskom istoku, još prekjučer je bilo neizvjesno hoće li do zaključenja transakcije uopće doći. Transakcija je na kraju zaključena uz kamatu koja je 25 baznih bodova niža od prethodnog izdanja državne obveznice.

Striktni pravni propisi koji reguliraju izdanja u američkim dolarima ne dozvoljavaju službenu objavu prije izvršenja transakcije te danas nitko od aktera transakcije ne može ove informacije službeno komentirati, ali su podaci već dostupni bankarima koji prate tržišta. Prve službene komentare Vlade i Ministarstva financija možemo očekivati nakon izvršenja transakcije.