DIREKTOR PIVOVARNE LAŠKO

'Banke nas prisiljavaju na prodaju Mercatora'

16.03.2011 u 12:36

Bionic
Reading

Direktor Pivovarne Laško (PL) Dušan Zorko izjavio je da njegova kompanija 23,34 posto dionica u Mercatoru prodaje pod pritiskom banaka iako su te dionice najvredniji dio njenog portfelja, a Mercator uz to i bitan za distribuciju proizvoda Pivovarne Laško.

"Mercator je naša paradna investicija i kroz Mercatorovu mrežu ide polovica naše prodaje. Ja se s Mercatorovim dionicama nikako ne bih igrao i kad bih ja o tome odlučivao one bile zadnje što bismo prodali. No, banke su postavile pismeni zahtjev da moramo odmah sve prodati, kako bi se Pivovarna Laško rasteretila dužničkih obveza. Ako ne bude išlo drukčije, to ćemo i morati učiniti", rekao je Zorko u razgovoru za ljubljansko "Delo" od srijede.

Slovenski mediji objavili su u utorak da je dio banaka, kojima Pivovarna Laško duguje oko 400 milijuna eura, zbog čega Pivovarna dio nestrateških investicija mora prodati kako bi sredinom godine dobila nov reprogram, pristaje dati 10 milijuna eura novih kredita PL-u kako bi se pripremio za glavnu sezonu. Slovenski mediji navode da takav potez, koji je inicirala Nova Ljubljanska banka (NLB), može odgoditi iako ne i onemogućiti postupak prodaje manje od četvrtine Mercatorovih dionica u vlasništvu PL-a. Radi se o postupku odabira obvezujućih ponuda u kojemu je, uz dva međunarodna investicijska fonda, prema neslužbenim podacima ponudu dao i hrvatski koncern Agrokor.

Zorko je u razgovoru za "Delo" od srijede potvrdio da je Agrokor predao ponudu, ali nije iznio detalje.

"Agrokor je dao jednu od triju pristiglih ponuda. O njima je raspravljao nadzorni odbor. Nastojat ćemo što prije napraviti strategiju razgovora s onima koji su predali ponude, no ne bi bilo korektno da o tome više govorim. Ne komentiramo špekulacije i potreban nam je mir da taj postupak brižno pripremimo", rekao je Zorko.

Dodao je da su u Pivovarni Laško svjesni svoje odgovornosti kad je riječ o Mercatoru s obzirom na njegovu golemu povezanost s gospodarstvom i društvom u cjelini budući da je Mercator najveći slovenski poslovni sustav.

Kako navode slovenski mediji, postupak predviđa da bi odabir ponuda bio izveden najkasnije za mjesec dana. No, tvrde da se i dalje razmišlja o alternativnim mogućnostima kako bi Mercatorove dionice zbog "nacionalnog interesa" ostale u slovenskom vlasništvu, te da postoje mnoga upozorenja kako Mercatorove dionice PL ne smije prodavati na brzinu i pod pritiskom nekih banaka kod kojih je zadužena.