GODIŠNJI RAST 2,2 POSTO

Rast cijena hrane podigao inflaciju

15.03.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Najnoviji statistički podaci o kretanju inflacije potvrđuju jačanje inflatornih pritisaka. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju rasle su na godišnjo razini 2,2 posto pri čemu su najviše porasle cijene prehrane i bezalkoholnih pića, te cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači su u odnosu na siječanj u prosjeku bile više za 0,5 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču prošle godine, više za 2,2 posto, a u godišnjem su prosjeku veće za 1,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Godišnja stopa inflacije od 2,2 posto u veljači za 0,3 indeksna boda veća je od one u siječnju kada je iznosila 1,9 posto.

Po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u veljači su u odnosu na siječanj, najviše porasle cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje su u prosjeku više za 1,2 posto (više cijene brašna, riba, mlijeka i mliječnih proizvoda, ulja i masti, šećera i konditorskih proizvoda, voća i povrća), te cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja koje su povećane za 1,0 posto.

Cijene ostalih dobara i usluga na mjesečnoj su razini porasle za 0,4 posto, cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, zdravstva, prometa i komunikacije veće su za po 0,2 posto, a cijene ugostiteljskih usluga za 0,1 posto.

Porast indeksa potrošačkih cijena u veljači u odnosu na siječanj ublažile su cijene odjeće i obuće, koje su u prosjeku niže za 0,3 posto, cijene alkoholnih pića i duhana te cijene rekreacije i kulture, koje su u prosjeku po svakoj skupini niže za 0,1 posto.

Istodobno su cijene obrazovanja u prosjeku ostale na razini iz siječnja.

Na godišnjoj razini, u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine, cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koja u ukupnom indeksu potrošačkih cijena imaju najveći udio od gotovo 31 posto, porasle su za 3,6 posto.

Na to je ponajviše utjecao rast cijena ulja i masti za 19,3 posto, voća 9,7 posto, povrća 6,3 posto, mlijeka, sira i jaja za 5,2 posto te kruha i žitarica za 3,2 posto. Cijene mesa pak manje su za 1,7 posto.

Cijene prometa na godišnjoj su razini povećane za 6,1 posto, pri čemu su cijene goriva i maziva imale rast od 15,8 posto.

Porast za 6 posto na godišnjoj razini zabilježen je kod cijena alkoholnih pića i duhana.

Statistika na godišnjoj razini bilježi i rast cijena stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 2,3 posto, ostalih dobara i usluga za 1,3 posto, zdravstva 0,9 posto te ugostiteljskih usluga i pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje za po 0,6 posto.

U veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine niže su pak bile cijene obrazovanja za 11 posto, odjeće i obuće 3 posto, rekreacije i kulture 1,8 posto te komunikacija za 0,7 posto.