NOVA FORMULA ZA GORIVO

Vlada će uzeti naftnim tvrtkama 33 milijuna dolara

15.03.2011 u 08:58

Bionic
Reading

Vlada u tajnosti je pripremila izmjene Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata na temelju kojih se mijenja način izračuna maksimalne cijene goriva u Hrvatskoj, piše Nacional

Posljedica nove formule izračuna je to da bi naftne kompanije koje posluju u Hrvatskoj mogle pretrpjeti gubitke u iznosu od otprilike 33 milijuna američkih dolara godišnje, dok će ušteda za građane iznositi oko 7 lipa po litri goriva.

Kako doznaje Nacional iz izvora u Ministarstvu gospodarstva, takav prijedlog, čiji je autor navodno državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Vujec, čelnicima domaćih naftnih kompanija predstavljen je prošlog tjedna i izazvao je golemo nezadovoljstvo, a neki od predstavnika stranih tvrtki u Hrvatskoj navodno su čak zaprijetili kako će u slučaju uvođenja takvog novog modela izračuna cijena podnijeti tužbu protiv Hrvatske pred mjerodavnim institucijama Europske unije.

Najveći takvog novog modela trebala bi biti Ina, čiji bi godišnji prihodi mogli biti manji za 25 milijuna dolara. To je otprilike 15 posto prošlogodišnje Inine dobiti.