SJEDNICA GSV-A

'Plaće se ne bi smjele isplaćivati dok se ne uplate doprinosi i porezi'

14.03.2011 u 18:21

Bionic
Reading

Zlu namjeru, vanjske faktore i nesposobne poslodavce članovi Gospodarskog vijeća, koje se nakon devet mjeseci pauze ponovno sastalo, detektirali su kao glavne uzročnike zbog kojih se dijelu radnika u Hrvatskoj ne isplaćuju plaće i ne uplaćuju doprinosi

'Uz nezaposlenost, neisplata plaća i neuplata doprinosa najveći je problem danas. O ovoj točki smo dosta raspravljali i ona nije završena i nastavit ćemo o njoj i na idućoj sjednici GSV-a. Tada bi trebale biti poznate kratkoročne i dugoročne mjere za rješavanje problema', kazao je dopredsjednik Vlade Božidar Kalmeta.


Iako konkretnih zaključaka kako riješiti problem koji je prisutan gotovo dvadesetak godina nema, predstavnici sindikata se zalažu za drastične kazne za sve koji posluju na takav način.

'Ministarstvo pravosuđa trebalo bi kroz različite mjere onemogućiti prebacivanje obveza na neka druga poduzeća', kazao je potpredsjednik GSV-a Zdenko Mučnjak.

Prema njegovim riječima, sindikati su predložili tri mjere koje bi pomogle da se smanji broj onih koji rade, a ne primaju plaću, kao i onih kojima poslodavci neredovito uplaćuju doprinose.

'Treba oformiti jamstveni fond iz kojeg bi se isplaćivale plaće i doprinosi, ali je upitno koliko je to ostvario budući da poslodavci traže oslobađanje od dodatnih fiskalnih i parafiskalnih nameta. Uz to, ne bi se smjelo dozvoliti isplatu plaća ako nisu uplaćeni svi porezi i doprinosi i treba oformiti tijelo koje bi utvrdilo stvarno stanje zbog kojeg se kasni', kazao je Mučnjak.

Predstavnik poslodavaca Matko Bolanča iznio je podatak da je među poslodavcima samo dva posto onih koji iz zle namjere ne isplaćuju plaće i ne uplaćuju doprinose.

Kolika je točna brojka onih koji rade, a ne primaju plaću, članovi GSV-a ne znaju jer, kako rekoše, Porezna uprava i Fina imaju podatke koji variraju do 50 posto i oni se tek trebaju približno uskladiti. Brojka koju sindikati iznose mjesecima kreće se oko 70 tisuća.

No ono što se zna je podatak koji nitko ne negira - da se u dvadeset godina u Hrvatskoj akumuliralo 13 milijardi kuna neplaćenih poreza i doprinosa.