ANALIZA SUKOBA

Rohatinski i HDZ više ne mogu zajedno

09.03.2011 u 17:13

Bionic
Reading

Suradnja između Hrvatske narodne banke (HNB) i Vlade odnosno Ministarstva financija nije nikad bila na nižim granama. U trenutku kad zemlja grca u problemima te dvije važne institucije ponašaju se kao razmažena derišta – dure se i ne razgovaraju. Tko je tome kriv?

Trzavice između nositelja monetarne vlasti - HNB-a i glavnog kreatora fiskalne politike - Ministarstva financija nisu nikakva novost. Tako su još 2005. iz Svjetske banke upozorili, vezano uz usklađivanje vođenja monetarne politike i politike upravljanja javnim dugom, da pojedini odjeli Ministarstva i HNB-a uopće ne komuniciraju

Tih godina iz središnje banke su se žalili da im iz Ministarstva nepravodobno dostavljaju informacije o prihodima i rashodima države, planove o zaduživanju te da nisu dovoljno upoznati s fiskalnom politikom Vlade.

Međutim, sve je to šala mala u odnosu na današnju situaciju, kada sam guverner Željko Rohatinski kaže da već dugo nema nikakve kontakte s Vladom, uključujući novu ministricu financija Martinu Dalić

To guvernerovo 'duže vrijeme' traje najmanje četiri mjeseca - od sredine studenoga prošle godine. Tad je bivši ministar Ivan Šuker kreirao državni proračun za 2011, a da nije zatražio mišljenje od HNB-a. Štoviše, guverner je proračun vidio tek kad se s njim izašlo pred javnost.

Šuker je time prekršio Zakon o HNB-u u kojem jasno stoji da je Vlada obavezna središnjoj banci dostavljati sve prijedloge i izvješća koji se odnose na ciljeve, poslove i zadatke HNB-a. Središnja banka bi također, prema tom zakonu, trebala davati mišljenja o svim tim prijedlozima. Državni proračun svakako ulazi u tu kategoriju.

Je li Rohatinski prekršio zakon jer nije Vladu obavijestio o tome da planira bankama prepustiti 6,3 milijarde kuna? Nije. Zakon kaže da je HNB samostalno i neovisno tijelo odgovorno Saboru koje 'može surađivati s Vladom' i drugim državnim institucijama.

Međutim, ni guverneru takvo ponašanje ne ide na čast i moglo bi se protumačiti kao osveta Vladi na Šukerovu 'košaricu'.

U čemu je geneza sukoba između središnje banke i Ministarstva financija, zašto se ne vole?

'To su dva svijeta. U Ministarstvu se od ministra do čistačica regrutiraju po vezama i politici, a u HNB-u nakon silnih testiranja i provjera znanja. Gotovo svi najbolji hrvatski ekonomisti rade u HNB-u, a u Ministarstvu financija ekonomista praktički ni nema, čak ni loših! Ministrica se naravno izuzima', kaže nam naš sugovornik iz financijskog svijeta, odličan poznavatelj obje institucije i njihovih čelnika. Budući da usko surađuje s jednima i drugima, razumljiva je njegova želja za anonimnošću.

On ne očekuje da će se situacija u dogledno vrijeme promijeniti, sve dok netko drugi ne dođe na vlast, jer 'Rohatinski i HDZ više ne mogu zajedno'

Sve to ima još veću težinu kad se uzme u obzir da je zemlja u ozbiljnim gospodarskim problemima, a bez bolje suradnje HNB-a i Ministarstva financija nema niti koordiniranog vođenja fiskalne i monetarne politike odnosno plana za spas domaćeg gospodarstva.