KOSOR HRABRI DIREKTORE

Borba protiv korupcije koči nove projekte

07.03.2011 u 15:18

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca pozvala je čelnike javnih poduzeća da brže i hrabrije donose odluke o pokretanju gospodarskih projekata i da se ne boje ako rade zakonito

Premijerka je napomenula da se poslodavci žale na zastoj u realizaciji gospodarskih projekata jer se čelnici javnih poduzeća zbog raširene borbe protiv korupcije nerijetko ne usuđuju odobriti početak tih projekata.

Vlada će pozvati predstavnike Državnog odvjetništva na sastanak DORH-a, Vlade i Hrvatske udruge poslodavaca koji bi trebao doprinijeti olakšavanju provedbe zaleđenih projekata, rekla je Kosor u izjavi novinarima nakon sastanka s predstavnicima HUP-a.

Dodala je da su predstavnici HUP-a i na današnjem sastanku upozorili na brojna davanja koja poslovni sektor čine nekonkurentnim, no podsjetila je da je Vlada već smanjila neporezna davanja između 20 i 25 posto.

Danas je dogovoreno, kazala je predsjednica Vlade, da HUP sastavi popis onoga što još treba smanjiti, a što financijski opterećuje poslovanje. Upozorila je da bi županije, gradovi i općine također trebali razmotriti kako mogu pridonijeti rasterećenju gospodarstva.

Premijerka Kosor je kazala da će razgovori s HUP-om biti nastavljeni, a tijekom njih s resornim ministarstvima pokušat će se pronaći rješenja za konkretne tvrtke. Najavila je da će na ovotjednoj sjednici Vlade jedna od tema biti izmjene Zakona o rudarstvu, na koji HUP također ima niz primjedaba.

Već sutra s poslodavcima će biti održan sastanak u vezi energetike i energetskih pitanja, izvijestila je premijerka.

Predsjednik HUP-a Ivan Ergović kazao je da je za HUP neprihvatljivo da domaća industrija plaća najskuplji plin u regiji te da HUP traži prilagodbu tarifnog sustava.

Od ostalih tema sastanka premijerka Kosor spomenula je korištenje optičke mreže HT-a, pomoć Vlade drvoprerađivačkoj industriji te izmjene stečajnog zakona koje bi, kako je rekla, trebale omogućiti lakše rješavanje problema 22 tisuće tvrtki bez ijednog zaposlenog, čije obaveze iznose ukupno 12 milijardi kuna.

Razgovaralo se i o poslodavcima koji ne ispunjavaju obaveze prema državi i radnicima, izjavila je Kosor, a Ivan Ergović je kazao da je HUP spreman isključiti ih iz članstva.

HUP nema ništa protiv da se objave imena tvrtki koje ne isplaćuju plaće i davanja državi, rekao je Ergović, uz napomenu da su mnoge tvrtke zbog teških uvjeta poslovanja dovedene u takvu situaciju.