HTV-OV POZIV U 'NAPAD' NA SLOVENCE

Treba li Vlada pomoći Todoriću u osvajanju Mercatora?

07.03.2011 u 14:50

Bionic
Reading

U prozivanju Vlade da ne pomaže dovoljno Todorićevu Agrokoru, koji se našao pod nesmiljenom paljbom slovenske javnosti u pokušaju preuzimanja Mercatora, prednjači HTV. Kako je javna televizija prečesto puna razumijevanja za poteze vladajućih, nakon ovog napada kritike teško se ne prisjetiti konzultacija koje je nekolicina HTV-ovih urednika i novinara nedavno imala u Agrokoru

U posljednjih nekoliko dana HTV u Dnevnicima proziva Vladu, ministre HUP i HGK da ne udaraju dovoljno jako u domoljubne bubnjeve kako bi obranili Agrokor od slovenskih napada, čak im se zamjera što 'loptu spuštaju na zemlju'.

Treba li Vlada i na koji način podržati Todorića u pokušaju osvajanja Slovenije i trebaju li hrvatski političari slovenskim kritičarima uzvratiti domoljubnim bubnjevima, pitali smo dvojicu političara opozicijskih stranaka.

I HNS-ovac Dragan Kovačević i SDP-ovac Goran Maras u Agrokorovom širenju u regiji prepoznaju nacionalni interes, na koje bi Vlada trebala poticati Todorića, baš kao i vlasnike drugih kompanija, no ne uključujući se direktno u potencijalnu akviziciju.

'Zadaća Vlade je da tihom diplomacijom razvija naše gospodarske subjekte, iako, naravno, direktno miješanje u jednu ovakvu akviziciju nije njezin zadatak. Hrvatskoj nedostaje jaka multinacionalna i regionalna kompanija, što Agrokor nažalost nije postao jer je, osim Hrvatske, prisutan samo u Bosni i Srbiji. Vlada ne treba Agrokoru direktno pomoći, već indirektno poticati sve naše kompanije koje se žele sličnim projektima širiti u regiji', kazao je Dragan Kovačević za tportal.

Unatoč protivljenju slovenskih sindikata i političara da slovenski trgovački lanac preuzme ova hrvatska kompanija, Kovačević ne misli da se naši političari trebaju uključiti u Agrokorovu obranu:

'Naravno da premijerka Kosor ne treba polemizirati sa slovenskim ministrima, to treba raditi tiho, gospodarskom diplomacijom koji nemamo, a imamo HGK koji se više bavi uvozom nego što nas zastupa vani. Činjenica da je da Slovenci imaju jasne nacionalne interese i gospodarske ciljeve, zahvaljujući čemu su i postali najrazvijenija zemlja ex-Yu, dok se mi gubimo', smatra Kovačević.

Gospodarski strateg HNS-a kaže da mu je logičan slovenski otpor prema Todoriću, zbog toga što je njegova kompanija i proizvođač hrane pa će 'preuzme li Mercator, Todorić preslagati Mercatorovu ponudu'.

Za razliku od Kovačevića, SDP-ovac Goran Maras, smatra da slovenski proizvođači hrane ne bi trebali imati razloga za strah jer 'ne bi Agrokor htio raditi protiv sebe na slovenskom tržištu'. I za Marasa je Agrokorovo eventualno preuzimanje Mercatora nacionalni interes, baš kao što je to bilo Tedeschijevo preuzimanje Droge Kolinske.

'Nije zadatak Vlade da se bavi poduzetničkom aktivnošću, naravno da ne može javno raditi na preuzimanju Mercatora, ali činjenica je da mogu poduzeti određene aktivnosti i da je nacionalni interes da se Agrokor širi i da hrvatska kompanija postane regionalni lider. Vlada može stvarati povoljne uvjete na našem tržištu da se poduzetnici razvijaju, jačaju i šire dalje. Kako je Todorić proizvođač hrane, već ima podršku Vlade kroz subvencije, a vjerujem da se percepcijom Agrokora kao nepoželjnog kupca bavi i naša gospodarska diplomacija. Sigurno da Vlada ne mora iz proračuna subvencionirati kupnju Mercatora, ali ako postoji oficijelna politika koja se tome protivi, ministar gospodarstva bi o tome mogao razgovarati s kolegom iz Slovenije', komentirao je Maras.

Koliko slovenskom otporu prema Todoriću doprinosi i imidž Agrokora kao tajkunske kompanije, koja ne plaća dobavljačima i ne može se pohvaliti transparentnošću: 'Oni koji se protive Agrokorovom preuzimanju koriste sve moguće načine da se to spriječi, pa bi mogli doći u obzir i argumenti tog tipa', zaključio je SDP-ov zastupnik koji je u Saboru svojevremeno prozivao Todorića upravo zbog neplaćanja dobavljačima.