OD LOVCA DO LOVINE

Banke će natjerati Todorića da proda Konzum?

04.03.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Banke će vlasniku Mercatora, Pivovarni Laško, vjerojatno reprogramirati dugove, tako da hitna prodaja udjela u slovenskom trgovačkom lancu neće biti potrebna. No zato bi banke mogle pritisnuti prezaduženog Todorića da proda Konzumove i Ideine trgovine Mercatoru, na što bi pristao samo uz veliku premiju, pišu slovenske Finance

Rok za podnošenje ponuda za kupnju 23,3 posto dionica Mercatora, koje prodaje Pivovarna Laško, istječe u srijedu. Ako banke te pivarske kompanije, na čijem je čelu Dušan Zorko, do srijede reprogramiraju oko 450 milijuna eura kredita, proces prodaje vjerojatno će biti zaustavljen.

No Todoriću slijede teški pregovori s bankama vjerovnicima koje žele smanjiti svoju izloženost u Agrokoru, zbog čega će Mercator vjerojatno ostati izvan Todorićeva imperija. Iz poslovne perspektive, barem one slovenskih novinara, Mercatorovo preuzimanje hrvatskog Konzuma i srpske Idee puno je bolje rješenje nego Agrokorova namjera. No najveća prepreka tom cilju je vlasnik Agrokora Ivica Todorić koji bi prodao Konzum samo u krajnjoj nevolji.

Prema početnom Todorićevom planu, Agrokor je trebao preuzeti Mercator novim kreditima, a onda sinergijom od preuzimanja i prodajom dijela nekretnina slovenskog trgovačkog lanca znatno smanjiti svoju zaduženost. Preuzimanje Mercatora započelo bi kupovinom udjela u vlasništvu Pivovarne Laško. Ali ako taj manevar ne bi uspio, moguće je da bi Agrokorove banke vjerovnici (UniCredit i EBRD) pritisnule Todorića da proda Mercatoru neke od Agrokorovih trgovačkih biznisa - Konzumove trgovine u Hrvatskoj i BiH te trgovine srpske Idee. Iako se Todorić protivi tom scenariju, popustio bi ako Mercator ponudi puno novca.

Slovenske novine pišu da je Mercator financijski puno jači od Agrokora, no nije im poznato kako bi točno Mercator financirao preuzimanje Todorićevog lanca, jer 'cijena preuzimanja uvelike ovisi o preuzetim obavezama i imovini'.

Vrijednost Agrokorovih trgovina u regiji ugrubo je procijenjena na pola milijarde eura, no prema mišljenju neimenovanih stručnjaka, Todorić bi prodao svoje trgovine samo uz veliku premiju.

Finance razvijaju i scenarij u kojemu bi Mercator Agrokoru, koji bi mu pristao prodati trgovine, ponudio manjinski udio od oko 15 posto udjela u slovenskom trgovačkom lancu, a razlika bi bila uplaćena u novcu. 'Za Ivicu Todorića to će biti prihvatljivo rješenje, čak i u slučaju nužde: održao bi tako vezu sa svojim trgovinama, a smanjio zaduženost koncerna. Ako proda samo trgovinsku djelatnost, a zadrži nekretnine u svom portfelju, uvelike bi poboljšao novčani tok holdinga', pišu slovenski novinari.

Podsjetimo, hrvatski konzorcij Agrokor danas je pozivom na razgovor u Zagreb odgovorio čelnicima Mercatora na njihov prijedlog da Agrokor razmotri mogućnost Mercatorovog preuzimanja hrvatskog trgovačkog lanca Konzuma. Slovencima je predložen sastanak idućeg tjedna u sjedištu Agrokora.