PREUZIMANJE NA ČEKANJU

Slovenski ministri protiv Todorića u Mercatoru

04.03.2011 u 09:37

Bionic
Reading

Slovenska ministrica gospodarstva Darja Radič i ministar poljoprivrede Dejan Židan izrazili su u četvrtak velike rezerve o mogućem ulasku Agrokora u Mercator

Slovenski ministri kritizirali su mogućnost po kojoj bi Agrokor otkupom dionica Mercatora, koje prodaje prezadužena Pivovarna Laško, ušao u vlasničku strukturu slovenske trgovačke kompanije.

'Postoje brojne povoljnije opcije od prodaje tih dionica Agrokoru, koji nije klasično trgovačko poduzeće nego koncern s polovicom hrvatske prehrambene industrije', rekla je slovenska ministrica gospodarstva u četvrtak u večernjoj emisiji 'Odmevi' Slovenske televizije.

Dodala je da je među tim opcijama mogućnost da banke reprogramiraju kredite Pivovarni Laško, ali isto tako pozvala je slovenska poduzeća da 'okupe snage' i otkupe dionice Mercatora koji je, po njenim riječima, jedno od rijetkih slovenskih poduzeća sposobno održati se kao važan regionalni igrač na području jugoistočne Europe u budućoj posve globaliziranoj ekonomiji.

Kazala je da je Mercator dobro poduzeće s visokim godišnjim prinosima za svoje dioničare, iako trenutačno zbog problema Pivovarne Laško nema odgovarajuću stabilnu vlasničku strukturu.

Ministar poljoprivrede Dejan Židan rekao je da bi Agrokorovo preuzimanje Mercatora bilo udarac slovenskoj prehrambenoj industriji i poljoprivredi u kojoj radi 80 tisuća ljudi, jer se preko Mercatorova lanca plasira 40 posto te proizvodnje.

Uz to, za Židana je Agrokor tvrtka koja ima slabije poslovne performanse od Mercatora, a preuzimanjem bi, kako je rekao, ugrozio slovenske proizvođače hrane i smanjio broj radnih mjesta u Mercatoru te posredno u poljoprivredi i prehrambeno-prerađivačkoj industriji, jer mu je cilj povećanje kapaciteta za plasman hrvatske prehrambene industrije i rješavanje vlastitih financijskih teškoća na račun najveće slovenske kompanije.

'Sigurno je da je legitiman interes slovenske države da održi svoju proizvodnju hrane te da ima poduzeće koje će se i dalje širiti na tržišta u regiji kao samostalna tvrtka', rekao je Židan.

Pivovarna Laško prodaje svojih 23,34 posto dionica Mercatora, a rok za predaju ponuda je 9. ožujka.

Agrokor je objavio da razmatra odluku o uključivanju u natječaj za stjecanje dionica Mercatora koje prodaje Pivovarna Laško, a čelnici Mercatora predložili su da Agrokor razmotri mogućnost Mercatorovog preuzimanja hrvatskog trgovačkog lanca Konzuma. O svemu tome trebalo bi se razgovarati na sastanku čelnika dviju kompanija idući tjedan u Zagrebu.