MUKE ZA AGROKOR

Slovenski AZTN minira Todorića

02.03.2011 u 12:41

Bionic
Reading

Slovenska agencija za tržište vrijednosnim papirima pokrenula je postupak kontrole namjere hrvatske korporacije Agrokor da preuzme 23,3 posto dionica Mercatora koje namjerava prodati Pivovarna Laško (PL), objavili su u srijedu slovenski mediji.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi izjavu direktora te agencije Damjana Žugelja da je u vezi namjere Agrokora da preuzme Mercator pokrenut postupak nadzora nakon što je Agrokor najavio svoju namjeru da preuzme najveću slovensku trgovačku kompaniju, odnosno zatražio pojašnjenja o proceduri propisanoj slovenskim zakonom o preuzimanju.

Slovenska politika izrazila je velike rezerve u pogledu mogućnosti da najveći slovenski trgovački lanac preuzme njegov regionalni konkurent, što se obrazlaže nacionalnim interesom očuvanja vodeće pozicije Mercatora pri plasmanu proizvoda slovenske prehrambene industrije u regiji.

"Dnevnik" u srijedu navodi da bi Agrokor u namjeri preuzimanja Mercatora više teškoća nego sa agencijom za vrijednosnice mogao imati sa drugim državnim regulatorom agencijom za tržišno natjecanje.

Ta bi agencija trebala ispitati je li namjera Agrokora o otkupu dionica Pivovarne Laško u Mercatora u skladu s pravilima tržišnog natjecanja s obzirom na dominantan položaj Agrokora u regiji.

Agrokorovo preuzimanje Mercatora ojačalo bi njegov dominantan tržišni položaj, a to bi moglo biti sporno sa stanovišta pravila o tržišnom natjecanju koji se primjenjuju u Europskoj uniji, kao i sa stajališta koja o tome propisuju odgovarajući zakoni u Sloveniji i u Hrvatskoj, navodi ljubljanski "Dnevnik".