PUPOVAC U NADZORNOM ODBORU

A banka pretvara se u Tesla banku

28.02.2011 u 14:05

Bionic
Reading

A štedna banka malog poduzetništva početkom travnja postaje Tesla štedna banka, čiji će 55-postotni vlasnik biti Fond za razvoj AP Vojvodine

Dokapitalizacijom vrijednom 5,99 milijuna kuna novi većinski vlasnik zagrebačke A štedne banke malog poduzetništva početkom travnja postat će Fond za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine, koji preuzima banku od obitelji Crnčević, tj. od Spectator grupe.

Takva je odluka predložena skupštini dioničara te banke sazvanoj za 7. travnja, a tom prilikom ona će se preimenovati u Tesla štednu banku d.d. Odluci o dokapitalizaciji banke prethodit će smanjenje temeljnog kapitala sa 18,2 na 4,91 milijun kuna, da bi se na taj način pokrili gubici iz 2009. i 2010. godine, koji ukupno iznose 12,85 milijuna kuna.

Dokapitalizacija će se provesti pretvaranjem u temeljni kapital hibridnih instrumenata koji su uplaćeni 31. siječnja ove godine na temelju ugovora o financijskom investiranju, a temeljni kapital banke nakon dokapitalizacije iznosit će 10,91 milijun kuna i bit će podijeljen na 40.422 dionice, od čega će Fond za razvoj Vojvodine imati 22.222 dionice ili oko 55 posto.

Također, na skupštini će se prije isteka mandata opozvati dosadašnji nadzorni odbor u kojem su uz članove obitelji Crnčević, dosadašnje većinske vlasnike banke, bili direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović i Jakov Čović.

Uz Gorana Crnčevića, koji ostaje u NO, novi članovi nadzornog odbora bit će predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i voditelj projekta Tesla banke Slobodan Vračar