TRAŽE SOCIJALNI SPORAZUM

Sindikat 3. maja ima primjedbe na Končarevu ponudu

28.02.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Podružnica Sindikata metalaca Hrvatske u Brodograđevnoj industriji 3.maj dostavila je Povjerenstvu za praćenje procesa privatizacije i potencijalnom kupcu riječkog brodogradilišta tvrtki Jadranska ulaganja primjedbe na ponudu i plan restrukturiranja 3. maja, priopćeno je danas iz tog sindikata.

Kako se ističe, u ponudi je potrebno objasniti i doraditi pitanja o financijskim obvezama ponuditelja, o broju zaposlenih, pravna i financijska pitanja vezana uz Jadranska ulaganja i Kermas ltd. te pitanja jamstva za neopozivu naplatu potraživanja u slučaju neispunjavanja obveza.

U planu restrukturiranja potrebno je pojasniti ugovaranje i financiranje novih gradnji, izdvajanje djelatnosti koje ne predstavljaju osnovnu djelatnost brodogradilišta i sudbine radnika u tim djelatnostima, novu organizaciju i promjenu koje ona donosi, smanjenje broja i zbrinjavanje radnika, te plan restrukturiranja i održivost društava kćeri.

Sindikalna podružnica SMH-IS-a u 3.maju dostavila je ponuđaču i primjer socijalnog sporazuma, na čijem potpisivanju sindikalna strana inzistira.

Među ostalim traži se da se realizacija procesa restrukturiranja prati sljedećih pet godina, te da se, ako se utvrdi kako vlasnik ne ispunjava određene stavke programa, otkazuje i kupoprodajni ugovor, uz obvezu nastavka restrukturiranja na teret vlasnika.

Socijalni sporazum, ističe se, mora biti potpisan prije donošenja odluke Vlade o prodaji i prijenosu dionica na novog vlasnika.