PREUZIMANJE MERCATORA

Slovenskim političarima Agrokor nepoželjan

25.02.2011 u 15:16

Bionic
Reading

Špekulacije o mogućnostima da Agrokor preko dionica Pivovarne Laško (PL) postane vlasnik gotovo četvrtine najveće slovenske trgovačke kompanije Mercator opet dominiraju slovenskim medijima, uz opću ocjenu da Pahorova vlada tome nije naklonjena

Ljubljanski list Dnevnik navodi u petak da je slovenski politički vrh nenaklonjen Agrokorovom preuzimanju Mercatora, donoseći izjave više ministara.

Listi napominje da se to dade razabrati i iz jučerašnje izjave premijera Boruta Pahora o nacionalnom interesu Slovenije da ima jak trgovački lanac za plasman proizvoda, pri čemu nije želio spominjati Agrokor, nego je rekao da o vlasničkoj strukturi Mercatora ne odlučuje vlada, ali da bi o tome svoje morale izreći državne regulatorne agencije.

Ministar financija Franci Križanič za Dnevnik je rekao kako država danas, nakon nekih neuspješnih pokušaja 'tajkunske' privatizacije koje su pale na njena ramena, više 'nema mogućnosti da odlučuje o tome koji investitori su pravi'.

'No moguće neprijateljsko preuzimanje Mercatora koje se spominje u medijima jamačno bi imalo negativne posljedice za slovensku poljoprivredu, prehrambenu industriju, naš BDP i zaposlenost te na deficit javnih financija', rekao je Križanič.

Ministar poljoprivrede Dejan Židan ocjenjuje kako bi izbor Agrokora kao investitora u Mercator bio pogrešan. Smatra kako treba izabrati investitore koji se zalažu za nastavak sadašnjeg usmjerenja Mercatora kao samostalne tvrtke s jakom pozicijom u regiji.

'Neprijateljsko preuzimanje' Mercatora imalo bi negativne posljedice za slovenske potrošače, ali i za prehrambenu industriju koja u Sloveniji zapošljava gotovo 100.000 ljudi, tvrdi Židan i navodi da u Konzumovim prodavaonicama u Hrvatskoj gotovo da i nema slovenskih proizvoda i da se takvi modeli ponašanja 'teško mijenjaju'.

Ministrica gospodarstva Darja Radič boji se kako bi ulazak Agrokora u Mercator izazvao mnogo nesigurnosti u slovenskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji, ali isto tako i ulazak nekog drugog Mercatorovog konkurenta s jakom proizvodnjom poput one koju kontrolira Agrokor.

Rezervirana u pogledu dolaska Agrokora u Sloveniju je i ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal. Prodaja Mercatora stranom konkurentu ne može biti dobra odluka ni za samu tvrtku ni za njene dobavljače, izjavila je Kresal upozoravajući na strateški položaj koji Mercator u Sloveniji i inozemstvu ima u plasmanu slovenskih proizvoda.